– Det er på hytta jeg må være for å få et nytt bokprosjekt opp og stå, forteller Bjørn Arild Ersland.

Han har skrevet en rekke kritikerroste bøker for barn og voksne. Særlig kjent er han for sine fabulerende bilde- og faktabøker for barn.

– I slike tidligfaser jobber jeg gjerne tolv timer i strekk. Når jeg vet at ting flyter, kan jeg gå over til mer normale arbeidsdager.

– Det ble mye gult på dette bildet. Den gule colaplakaten er jeg skikkelig fornøyd med. Jeg bestilte den fra Sveits, og den er tegnet av Herbert Leupin, som var en skikkelig bra reklametegner. Tror plakaten er fra 1950-årene. Det gule utebordet har vi brukt én gang. Vi bestilte det i april, og planen var å spise utemiddager rundt bordet i hele sommer. Men så dukket det ikke opp før sent i august. Den svarte og hvite dobba som henger på veggen bak meg, er det merket min bestefar hadde på redskapene sine. Han var postmann og ålefisker på naboøya.

Som mange forfattere har Bjørn Arild Ersland sine rutiner og preferanser.

– I dag er det fredag. New releases på Spotify. Det er min favoritthendelse hver uke. Jeg liker veldig godt å skrive til musikk. Perfekt at Dirty Projektor kom med en ny låt nå med tittelen «Holy Mackerel». Tror jeg må fange en makrellmiddag i dag.

– Kaffi er også bra, men den lysestaken som har en slukkemekanisme som skal klaffe ned når lyset nærmer seg slutten, er ganske irriterende. Hver gang det er en millimeter igjen til slukking, begynner jeg å stirre og vente på at lokket skal klappe igjen. Men jeg har aldri sett det skje. Plutselig er lyset slukket. Jeg kan ha blunket da det skjedde. Har vurdert å montere viltkamera på det; det hadde vært veldig gøy å få fanget slukkingen i sakte film.

– Jeg liker å ha flere stoler rundt omkring som jeg kan flytte til når det går trått i den stolen jeg sitter i for øyeblikket.

Bjørn Arild Ersland er bosatt i Stavanger, men hytta ligger helt sør i landet.

– Fra hytta har jeg utsikt rett ut i Skagerrak. Har fått ny kikkert og følger med på Marine Tracking. Favoritten min av båtene som passerer, er MS Norrøna, som seiler for Smyril Line mellom Danmark, Færøyene og Island.

På bildet passerer båten Boknafjorden med kurs fra Torshavn mot Hirtshals, den vil være utenfor her i morgen tidlig. Bør sette klokka på vekking og sitte klar med kikkerten.

 

For tiden skriver Bjørn Arild Ersland på ei bok om ham selv og katten og havet.

Han håper de får det til.

– Her har vi katten den dagen vi skulle hjem fra hytta. Full streik. Han ble til slutt knødd ned i buret og er fortsatt pottesur for at jeg ikke stolte på at han kunne være snill katt i bilen.

 

Les også: Hvor skriver du, Ragnar Aalbu?