Å ha hjemmekontor er blitt den nye normen. For noen er dette imidlertid gammelt nytt. NBU har bedt noen av landets fremste barne- og ungdomsbokforfattere vise oss hvor de skriver. Nå har turen kommet til Siri Pettersen, forfatteren av fantasysuksessen Ravneringene.

Siri Pettersen. Alle foto: Siri Pettersen

NBU spurte om jeg ville skrive om arbeidsplassen min, og de tror sikkert at jeg kommer til å gjøre det. Men etter å ha tenkt grundig over det i et nanosekund, innså jeg at arbeidsplassen er så forbannet viktig at jeg mye heller vil hjelpe folk å optimalisere sin egen.

Så det du får nå, er uvurderlige, erfaringsbaserte råd til deg som vil skape det perfekte arbeidsmiljøet for en forfatter. Velkommen til min TED-talk.

En forfatter har langt mer varierte oppgaver enn man skulle tro, og de kan grovt deles inn i to moduser: sittende og utagerende. Derfor trenger du minst to arbeidsplasser, med ulik tilrettelegging, og de er som følger:

Kaffebarkontoret (sittende modus)

Min barista.

«Men hvordan kan du konsentrere deg når …» Ssssjj. Hør etter nå. Tenk deg et sted der du kan sitte helt for deg selv, men ikke være ensom. Et sted der du er utenfor, men ikke går glipp av noe. Du har folk i nærheten, men du trenger ikke forholde deg til dem. Et sted der noen sørger for at du har nok kaffe, og vanner deg jevnlig, som en yuccapalme.

Dette er kaffebaren, stedet jeg jobber aller mest og best i sittende modus.

Min dør.

Allerede de gamle grekere visste at lydene fra en kaffebar hadde en stimulerende effekt på kreativiteten. Men siden de ikke hadde oppfunnet kaffe enda, utviklet de heller en mobil-app som spilte kaffebar-lyder. Dette er helt sant. I dag har vi flere slike «café ambience»-apper som du kan finjustere etter behov, hvis du er så uheldig å ikke ha en kaffebar i distriktet.

Men ingen app kan erstatte virkeligheten, og hvis du jakter på et stamsted, er det flere viktige variabler å vurdere: kvaliteten på kaffen, atmosfæren, de ansatte og fasilitetene (wi-fi, strømuttak, toalett … i prioritert rekkefølge). Men husk at noen ganger kan mangel på wi-fi være en fordel.

Slik gjør du:

Trinn 1: Finn en lovende kaffebar i akseptabel avstand hjemmefra. Akseptabel avstand (A) kan du beregne med følgende formel:

A = (K x T) / B

K = Kvaliteten på kaffen, som beregnes på en skala fra 3 til 18. (Hvis du lurer på hvorfor, er ikke fantasy din genre.)

T = Transport, som beregnes på en skala fra 0 til 3. Bruk tid, dette er en krevende variabel å beregne. 0 betyr at du har beina dine, lite annet. 3 betyr at du kjører bil eller bor et sted med fremragende kollektivtilbud. En rullestol vil kunne være alt fra 0 til 3, avhengig av brukeren.

B = Besøkshyppighet, som settes på en skala fra 1 til 7, tilsvarende hvor mange ukedager du beregner å bruke der.

Min kaffe.

Hold tunga i rett munn! Her er et enkelt eksempel, basert på mitt eget kaffebarkontor, Supreme Roastworks:

A = 18 (verdens beste kaffe) x 3 (Oslo, topp kollektivtilbud) / 6 (pre-korona, i hvert fall). Dette gir oss et resultat på 9 km. Ifølge Google Maps ligger Supreme Roastworks 8,6 km fra døra mi, så kom ikke her og si at dette ikke virker!

Trinn 2: Når du først har funnet stedet, gjelder det å gli sømløst inn i miljøet og bli en del av inventaret så raskt som mulig. Hvis du feiler, vil de før eller siden innse at du burde betale husleie. Hvis du lykkes, vil de ikke ha hjerte til å kaste deg ut, siden det vil oppleves som å kvitte seg med en høyt elsket, møllspist genser.

Lær deg navnene på alle som jobber der, og bruk dem ofte. Allerede andre dag kan du si ting som: «Hei, Tele! Har dere justert vaktlistene igjen?» for å gi et inntrykk av at du bor der.

Unngå nybegynnerfeil som å sette opp navneskilt. Tips mye, smil pent og ikke legg føttene på bordet, så har du et kaffebarkontor. Hvor tilgjengelig du er for omverdenen, justeres med ansiktsuttrykk og størrelsen på headsettet.

Hjemmekontoret (utagerende modus)

Min stol.

Tidlig i et bokprosjekt vil du ha behov for å utagere, og det gjør man best hjemme. Det perfekte hjemmekontor er folketomt, har hjørner til å gråte i, og nakne vegger til fri disposisjon fra gulv til tak.

Hjernen fungerer rett og slett annerledes når man rører på seg, så bruk hele kroppen, og kall det trening. Selv har jeg malt en fire meter garderobe med tavlemaling. Du kan selvsagt male hva du vil, dusjen, for eksempel.

Min vegg.

Slik gjør du:

Trinn 1: Kjøp sjokolade og sexy undertøy. Dette vil du få bruk for senere.

Trinn 2: Kjøp tavlemaling. Jeg brukte Alanor sort matt fra Jernia, til 239,- for en kvart liter.

Min tavle.

Trinn 3: Vent til samboeren er ute før du maler. Viktigheten av dette punktet KAN IKKE UNDERSTREKES NOK. Å innhente samtykke til å gjøre soverommet om til et svart, lysslukende hull i universet vil i de aller fleste tilfeller være betydelig vanskeligere enn du tror, så dette må du gjøre alene.

Trinn 4: Bruk punkt 1 for alt det er verdt.

Lykke til!

Siri Pettersen