Årets prisvinnere. Foto: Jose Figueroa & Niklas Sandström

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2020 går til bildeboka Vi är Lajon! av den svenske forfatteren Jens Mattsson og den finske illustratøren Jenny LucanderNBU gratulerer!

Vi er Lajon! var en av Finlands nominerte og er utgitt av finlandssvenske Förlaget, kjent for sine førsteklasses bildebøker. Boka ble opprinnelig utgitt av det svenske forlaget Natur & Kultur.

Norges nominerte var Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?  av Åse Ombustvedt og Marianne Gretteberg Engedal (ill.), Draumar betyr ingenting  av Ane Barmen og Guovssu guovssahasat  av Karen Anne Buljo og Inga-Wiktoria Påve (ill.) fra det samiske språkområdet.

Se de øvrige nominerte her.

Juryens begunnelse
Årets vinnerbok står helt ubestikkelig på barnets side, med et barneperspektiv gjennomført i både tekst og bilde. Leken fungerer helbredende når det aller vanskeligste inntreffer, at et lite barn får en dødelig sykdom. Inn i den bleke sykehusverdenen trenger latesom-lekens savanne seg inn med livlig oransje farge. Den uregjerlige leken har plass til all sorgen og uroen sykdommen utløser. Bildeperspektiv, dekorative elementer og koloritt går i frisk dialog med nordisk bildeboktradisjon à la Ingrid Vang Nyman og Tove Jansson, men med et helt eget uttrykk breddfullt av originalitet i perspektiv, strek, fargevalg og personframstilling. Teksten bidrar stilrent med sitt drevne jeg-perspektiv farget av lekens overskudd. Framstillingen av foreldrenes sorg og fortvilelse er verkets smerte- og hvilepunkter. Brorskjærligheten og bokas modige slutt antyder i sin tur at det finnes et nytt Nangijala. Verket er et nordisk samarbeid av beste merke, åpent for lesere i alle aldre og dypt gripende.

Om prisen
Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut første gang i 2013 og regnes som en av de mest prestisjefylte litteraturprisene i Norden. To ganger har prisen gått til en norsk forfatter/illustratør. I 2014 mottok Håkon Øvreås og Øyvind Torseter prisen for Brune. Og i fjor stakk Kristin Roskifte av med prisen for bildeboka Alle sammen teller.

Siden koronaviruset satte en stopper for årets prisutdeling på Island, ble det i stedet en digital prisfest i samarbeid med den islandske allmennkringkasteren RÚV.