Årets vakreste Bøker er den eneste konkurransen som løfter frem den visuelle siden av bøkene. I år ble 49 bøker hedret med gull, sølv og diplom. En rekke av dem er skrevet og illustrert av barne- og ungdomsbokforfattere.

Marianne Gretteberg Engedal, Martin Ernstsen og Mari Kanstad Johnsen fikk til sammen åtte priser under kveldens prisutdeling. Foto: Tove Bakke, Esra Duzen, Auigon Johnsen

En av kveldens største vinnere var Marianne Gretteberg Engedal, som fikk hele fire priser. Hun fikk sølv i kategoriene «Skjønnlitteratur – bildebok» og «Bokomslag – barn» for sin egen bildebok Pølsetjuven.

I tillegg fikk hun gull i kategorien «Skjønnlitteratur – illustrert bok» og sølv i kategorien «Bokomslag – ungdom» for illustrasjonene til diktsamlingen Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?  av Åse Ombustvedt. Her delte hun prisen med designer Ingeborg Ousland.

Fikk to priser hver.

Det har vært litt av et bokår for Martin Ernstsen. Hans tegnserieadaptasjon av Sult vant også Brageprisen i åpen klasse i 2019.

Også Mari Kanstad Johnsen vant stort. Hennes bildebok 3 2 1 stakk av med gullet både i kategorien «Skjønnlitteratur – bildebok» og i kategorien «Bokomslag – barn».

Sist, men ikke minst fikk Martin Ernstsen gull i kategorien «Tegneserier» for sin adaptasjon av Sult av Knut Hamsun. Sult fikk også prisen for Årets best tilrettelagte bok.

Den gjeve Bokkunstprisen gikk til Vivian Zahl Olsen, en av norsk barnebokillustrasjons legender. For mange er streken hennes kanskje best fra NRK-programmer som «Fru Pigalopp», «Kroppen» og «Sommeren på Mirabelløya».

Skjønnlitteratur

I kategorien «Skjønnlitteratur – bildebok» fikk Rune Markhus sølv for bildeboka Ring, ring! av Gaute Gjøl Dahle. Diplomer gikk til Kaia Dahle Nyhus og Elisabeth Vold Bjone i Cappelen Damm for Grevlingdager av Gro Dahle, og til Åshild Kanstad Johnsen for Skoleape av Liv Gulbrandsen.

I kategorien «Skjønnlitteratur – barn og ungdom» ble det delt ut diplomer til Inga H. Sætre forKjempefesten av Iben Akerlie og til Kristoffer Kjølberg forVerdens verste leirskole av Marius Molaug.

Faktabøker

I kategorien «Faktabøker – barn og ungdom» gikk gullet til Magnhild Winsnes for illustrasjonene til Jenteboka av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl. Sølvet gikk til Anna Fiske for illustrasjonene til hennes egen bok Hvordan lager man en baby?  Dessuten fikk Even Suseg og Michael Ray Vera Cruz Angeles diplom for Third culture kids, redigert av Aon Raza Naqvi og Kaisa Hoel.

Bokomslag

Sigbjørn Lilleeng og designer Majlin Keilhau fikk diplom for ungdomsboka Dette er ikke oss av Neda Alaei i kategorien «Bokomslag – ungdom».

Tegneserier

Her gikk sølvet til Max Estes og Flommen, mens Flu Hartberg fikk diplom for Bøtte.

NBU gratulerer alle sammen!

Fikk henholdsvis sølv, sølv og gull.

Se juryens begrunnelser og resten av prisvinnerne her

Konkurransen Årets vakreste Bøker har eksistert siden 1933 og arrangeres av Grafill norsk organisasjon for visuell kommunukasjon.