Jenny Jordahl. Foto: Guri Pfeiffer

NBU gratulerer Jenny Jordahl med Brageprisen i kategorien barne- og ungdomslitteratur. Ho fekk prisen for barneboka Hva skjedde egentlig med deg? (Cappelen Damm).

Juryens grunngjeving:

«Vinneren i kategorien barne- og ungdomslitteratur behandler alvorlig problematikk og gjør inntrykk på leseren. Likevel er den lett å lese og viser stor omsorg for – og tillit til – barneleseren. Årets vinnerbok er en viktig bok som engasjerer gjennom flere sanser: Den presise dialogen mellom personene illustreres av levende tegninger, og er intens i både form og innhold. Tydelig fargebruk, ordløse oppslag og en visuell framstilling av hovedpersonens indre forsterker de ulike følelsene hennes.

Det er en veletablert forfatter og illustratør som er årets prisvinner – med en bok som lar oss komme tett på et barn med spiseforstyrrelser. Gratulerer til Jenny Jordahl med Brageprisen for den grafiske romanen Hva skjedde egentlig med deg

Øvrige nominerte:
Gulraiz Sharif: Hør her’a!, Cappelen Damm
Helene Guåker: Høgspenning livsfare, Samlaget
Andreas Tjernshaugen og Line Renslebråten (ill.): Blåhvalen, Kagge

Juryen har bestått av Hilde Dybvik (OsloMet), Wenche Ratama (Skjervøy bibliotek), Eirik Mundhjeld (Norli Nordre gate) og Troels Posselt (Foreningen !Les).

Her er dei andre vinnarane:

Open klasse: Nyttebøker vaksne og barn/ungdom
Thomas Horne: Den store klimaguiden, Forlaget Press

Skjønnlitteratur for vaksne
Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner, Cappelen Damm

Sakprosa
Dag O. Hessen: Verden på vippepunktet, Res Publica

Brages hederspris
Jammen i meg Dag O. Hessen her også!

NBU gratulerer!

Brageprisen består av 75 000 kr og ein Brage-statuett laga av kunstneren Børre Larsen.

Alle norske forlag kan melde på bøker til Brageprisen. Fire juryar nominerer fire bøker kvar, som så blir vurderte av eit såkalla elektorat, som består av 27 elektorar frå heile landet, ni i kvar kategori (tre bokhandlarar, tre bibliotekarar og tre kritikarar). Elektorane stemmer, uavhengig av kvarandre, på dei fire nominerte bøkene i sin kategori. Boka med flest stemmer vinn. I open klasse er det juryen som avgjer vinnaren.