Av Alexander Løken, leder i NBU

Aller først vil jeg gjerne få takke for tilliten gitt til meg ved NBUs årsmøte tidligere denne måneden – digitalt, i år som i fjor. Jeg er beæret over å tre inn i rollen som NBUs leder, og benytter anledningen til å rette en stor takk til forgjengeren min, Taran Bjørnstad, som gjorde overgangen så sømløs som overhodet mulig, gitt dagens situasjon. Jeg håper du nyter tilværelsen hjemme i skrivestua, Taran – det har du absolutt fortjent etter fire formidable år i NBUs tjeneste!

Apropos hjemme, og arbeid som utføres der, må jeg innrømme at det er en merkelig tid å tre inn i ledervervet i. Hjemmekontor er blitt den nye normalen, og jeg har tatt konseptet til et nytt nivå med hjemme-i-kjelleren-til-svigers-mens-vi-pusser-opp-badet-kontor. Det er, i et forsøk på å finne et nøytralt ord, en interessant tilværelse.

Kanskje er det noe paradoksalt over forfattere som klager på hjemmekontor. For er det ikke nettopp det de fleste av oss drømmer om: ei skrivestue, eller en sirlig ryddet pult, der en passe mengde kaffe og stemningsfull musikk skal motivere oss til å skrive den neste Sofies verden eller Harry Potter?

Men som alt annet her i livet er det tross alt noe som heter for mye av det gode. For ikke å snakke om at mange av oss som lever av å skrive for barn og ungdom, tjener en god slump av pengene våre ved å formidle litteratur der ute i vårt langstrakte land.

De fleste som turnerer i Den kulturelle skolesekken (DKS), har heldigvis fått utbetalt avtalte honorarer, på tross av hyppige nedstengninger og restriksjoner. Andre som i større grad reiser rundt på mer sporadiske bibliotekbesøk, har ikke vært like heldige og har kanskje måttet støtte seg til slunkne kompensasjonsordninger.

Kanskje mer urovekkende enn noe annet er at mange forfattere melder om at kalenderen for 2021 er uvanlig tom. Norsk Forfattersentrum kunne i januar rapportere om en nedgang på 50 % av utbetalinger og innmeldte oppdrag – en nedgang som startet allerede før koronaen kom snikende over landegrensene.

Vi er en sårbar yrkesgruppe som trenger trygge og forutsigbare rammer for å overleve. Derfor håper jeg at både DKS-fylker- og direktekommuner, bibliotek og andre der ute som ønsker besøk av forfattere, klatrer ned fra gjerdet, tar sjansen og booker en turné eller et forfatterbesøk, selv med en usikker framtid. Det betyr alt for oss utøvere – og sikkert også mye for et sultefôret publikum.

Men alt er ikke bare sorgen. Vi er på vei ut av mørket, både bokstavelig og billedlig. Selv om vi nok må vente litt lenger på at koronaen skal slippe taket, som de siste snøhaugene, skitne og grå av veistøv.

Forrige uke ble tidenes første barne- og ungdomskulturmelding lansert, med fagre løfter om økt satsning på kultur for de yngste. Interessant lesing, om enn ikke tradisjonell påskelektyre. NBU lover å holde et årvåkent øye med løftene, slik at de blir holdt.

Tidligere denne uka kunne også mange forfattere juble over ferske stipendtildelinger. Jeg er sikker på at disse midlene vil gi god grobunn for nye, spennende bokprosjekter i tiden som kommer. Og for de av dere som ikke fikk noe i denne omgangen, håper jeg at det er en viss trøst i at det vil komme nye sjanser. Det er mange flere gode søknader enn det er midler. Så friskt mot, og fortsett å skrive!

Alt i alt er jeg forsiktig optimistisk for resten av året. Uansett hva som skjer, går NBU spennende tider i møte: Forhandlinger om foreningsavtale for lydbok i strømmetjeneste (for barne- og ungdomslitteratur) er i gang, voldgiften rundt fordelingen av bibliotekvederlaget er berammet til begynnelsen av mai, og stadig dukker det opp nye utfordringer i upløyd mark. Særlig ser vi en økning i saker knyttet til bruk av tekst i digitale skolebibliotek og læreverk, og mange forfattere har fått servert kontrakter av tvilsom natur. Til de av dere dette gjelder: Ta gjerne en prat med NBU før dere inngår denne typen avtaler. For selv om det (foreløpig) ikke er fremforhandlet en normalkontrakt til bruk i digitale bibliotek og læreverk, kan man komme langt ved å stille de rette spørsmålene. En huskeregel burde i hvert fall være: Du skal ha honorar for bruk av teksten din!

Med det ønsker jeg alle barne- og ungdomsbokforfattere – og andre som brenner for de beste bøkene til de viktigste leserne – en riktig god påske! Det er foreløpig ingen restriksjoner på sollys, frisk luft, bugnende påskeegg – og gode leseopplevelser.

Nyslått leder i NBU, Alexander Løken. Foto: Moment Studio