Forfatter, illustratør og tegneserieskaper Nora Dåsnes får Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend 2021. NBU gratulerer!

Nora Dåsnes har tidligere mottatt Pondusprisen og Kulturdepartementets pris for beste tegneserie. Foto: Oda Berby

Nora Dåsnes (f. 1995) er utdannet illustratør og animatør ved Kingston University i London. Hun debuterte i 2020 med tegneserieromanen Ti kniver i hjertet (Aschehoug). Til tross for sin korte karriere er Dåsnes en uhyre produktiv forfatter. I 2020 utga hun og kollega Hannah Milemann også ut sju bøker i romanserien Gjenklang, og i år står de bak to bildebøker for barn. Dåsnes er dessuten aktuell med Ubesvart anrop, en tegneserieroman for ungdom.

Bokhandelens stipend ble delt ut på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Jury har vært NBUs litterære råd.

Her er deres begrunnelse:

Ti kniver i hjertet møter vi Tuva, som er 12 år og skal begynne sitt siste år på barneskolen. Første dag etter sommerferien er det noe som er annerledes. Tuva beskriver stemningen i dagboken sin slik: «… som om alle hadde hørt en hemmelighet i løpet av sommeren, og nå sto vi alle og visste noe inne i oss. Men jeg vet ikke hva hemmeligheten var???»

Tuva kommer i skvis mellom de to bestevenninne sine. Linnea har fått seg kjæreste, mens Bao fremdeles vil leke i skogen. Det blåser opp til en real konflikt mellom de to, og Tuva blir tvunget til å velge. Men hvilken side skal hun ta?

Boken skildrer den skjøre overgangen fra barn til ungdom, og etter hvert skjønner vi at konflikten mellom Tuvas venninner også finnes i henne selv. For hvem er hun egentlig, og hvordan skal hun bli? Tilhører hun den jentete gjengen som er opptatt av kjærester og sminke, eller passer hun best blant de jentene som har bustete hår, går med storebrorens T-skjorte og synes at alle jentegreier er dumme? Tuva føler seg ikke hjemme i noen av gruppene.

Historien fortelles vekselvis som dagboknotater lagt i hånden på Tuva, og tegneserieruter som beskriver Tuva og vennene hennes. Både tegneserierutene og de håndskrevne dagboknotatene er skrevet med samme håndskift, og tegninger tegnes i samme stil, noe som gjør at historien glir fint frem og tilbake mellom de to fortellermåtene. Fargene er innbydende, historien fortelles på en effektiv måte og med et stort overskudd. Leseren rekker aldri å kjede seg.

At hovedpersonen etter hvert finner ut at hun er forelsket i en jente, flettes inn på naturlig vis, uten at dette problematiseres. Dåsnes har selv sagt at hun ønsker å bidra til å skape større bredde i barne-og ungdomsbøker, og med denne debuten, synes vi at hun gjør nettopp dette.

Forfatteren har på svært kort tid markert seg som en interessant stemme i den norske barne- og ungdomslitteraturen. Vi gleder oss til å se mer fra Nora Dåsnes, og gratulerer med Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend for 2021!