Nina Borge debuterte med feministdystopien Utbryterne i fjor, som var en av finalistene til Uprisen. I år har hun fulgt opp suksessen med Outlaster, en ungdomsbok om gaming og lagånd. 

Nina Borge (f. 1983) er bosatt i Sandefjord med barn, mann, hund, katt og høner. Foto: Solveig Firing Lunde

Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Det var alltid tilgang på bøker i mitt barndomshjem. Mora mi jobbet i bokhandel og hadde stadig med seg bøker hjem, og både faren og søstera mi var iherdige lesere. Jeg elsket å være på biblioteket på barneskolen, der lånte jeg blant annet sølvhingsten, den lille vampyren og den uendelige historien. Jeg har søkt til fantasybøker fra jeg var ganske liten, og lånte Alvefolket-tegneserien på biblioteket i byen mange, mange ganger. Min store litterære oppvåkning, om man kan kalle det noe så svulstig når man er 15 år, var da jeg fant Ringenes herre i hylla til svogeren min. Etter det har jeg vært hekta på fantasy, sci-fi og dystopier.

Hvorfor ville du bli forfatter?

Jeg har bare alltid vært glad i å skrive historier. I ungdomstiden drev vi med laiv og rollespill, og jeg var med på å skrive historier og roller til dette. Da jeg var 16, sendte jeg inn min første diktsamling til Gyldendal uten noe særlig respons. Jeg har en haug med halvferdige og ferdige manus på pc-en min som aldri skal se dagens lys. Først og fremst elsker jeg å skrive, jeg elsker alle deler ved det, planlegging, utarbeiding og redigering. Det aller beste er likevel å få bestemme selv hva som skal skje i historien.

Hvorfor valgte du å skrive for ungdom?

Som nevnt er jeg en skikkelig fantasy-junkie, og disse bøkene blir ofte utgitt som ungdomslitteratur i Norge. Jeg ville skrive fantasy, og da ble det naturlig for meg å skrive med ungdom som målgruppe. Jeg har også jobbet tett med barn og unge hele yrkeslivet mitt, så jeg føler at det er her jeg hører hjemme.

Finnes det en rød tråd eller fellesnevner i bøkene dine?

Kan ikke si at jeg er helt der enda. Det er jo bare snakk om to bøker. Skulle det vært noen fellesnevner, så må det jo være at begge bøkene til en viss grad foregår i oppdiktete universer. Utbryterne er en dystopi, mens Adrian i Outlaster tilbringer store deler av livet sitt i spillverdenen.

Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?

Jeg er opptatt av leseglede. Bøker gir meg så mye, og jeg ønsker at barn og unge skal oppleve den gode historien som bare drar deg med. Det er viktig at vi kan gi ungdom bøker som gjenspeiler deres egne utfordringer og hjelper dem med å sette ting i perspektiv. Men jeg synes det er vel så viktig å ha et univers å gå til når ting er vanskelig, at bøker kan være trøst, glede og spenning. Hverdag og virkelighet er der hele tiden, jeg ønsker at bøkene skal være noe mer.

Hva liker du å gjøre når du ikke skriver?

Jeg bor på landet med barna mine, mannen min, hund, katt og høner. Det er ganske mye som foregår i hverdagen, så når jeg ikke skriver, er jeg sammen med dem. Jeg prøver å snike inn litt tid til venner, men med 100 % jobb ved siden av skrivingen, i tillegg til et par redaktøroppdrag, så er det ikke mye tid igjen. Jeg liker å reise, lese, spille rollespill, sy og lage ting.

Hvilke forventninger har du til NBU?

Det er til tider ensomt å være forfatter, og jeg savner et fellesskap og støtte nå som jeg skal ut i verden med bøkene mine. Jeg håper og tror at jeg kan finne dette hos NBU.

Det kan du. Velkommen til oss!