Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2021 går til den svenske ungdomsboka De afghanska sönerna av Elin PerssonNBU gratulerer!

Elin Persson. Foto: Caroline Andersson Renaud

Norges nominerte var ungdomsboka Aleksander den store  av Peter F. Strassegger (Samlaget, 2020) og barneboka Min venn, Piraten av Ole Kristian Løyning og Ronny Haugeland (ill.) (Vigmostad & Bjørke, 2020). I tillegg var norske Laila Labba nominert for illustrasjonene til Jođašeaddji Násti (Davvi Girji, 2019) fra det samiske språkområdet.

Prisen ble delt ut i København av H.K.H. Kronprinsesse Mary av Danmark.

Se de øvrige nominerte her.

Juryens begrunnelse
«Med ett brännande aktuellt ämne imponerar årets pristagare på bedömningskommittén. Genom sitt skönlitterära berättande ger pristagaren en dokumentär känsla och bygger skickligt upp bilden av en verklighet där ingen är ond eller god. Skildringen av de människor läsaren möter blir aldrig svartvit eller förenklad. Årets pristagare beskriver med sinnlig detaljskärpa den tillvaro huvudpersonen möter vid ett flyktingboende, vilket skapar stark identifikation med bokens karaktärer och gör det omöjligt att värja sig mot bilden av en situation där alla är vanmäktiga fångar och, i någon mån, förlorare. Berättelsen ger inga förklaringar, lösningar eller slutsatser utan växer till en rasande anklagelse som sträcker sig långt utanför bokens pärmar, mot ett system som krossar dem som är gjorda av glas. Årets pristagare är Elin Persson, De afghanska sönerna

Om prisen
Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut for første gang i 2013 og skal bidra til å styrke og løfte barne- og ungdomslitteraturen i Norden. Det er en nordisk komité, bestående av minst to medlemmer fra hvert nordiske land, som både nominerer og kårer vinneren av prisen. De norske medlemmene er forfatterne Synne Sun Løes, Hans Petter Laberg og Tor Arve Røssland.

To ganger har prisen gått til en norsk forfatter og/eller illustratør. I 2014 fikk Håkon Øvreås og Øyvind Torseter prisen for Brune. Og i 2019 mottok Kristin Roskifte den for bildeboka Alle sammen teller.