Musiker, komponist og barnebokforfatter Runa Bergsmo ble i kveld hedret med Teskjekjerringprisen. NBU gratulerer!

Runa Bergsmo. Foto: Trym Ivar Bergsmo

De tre Prøysenprisene – Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris – er blitt delt ut i over 20 år. Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Alf Prøysen. Prisen vektlegger spesielt virksomhet rettet mot barn, og siden 2018 har NBU samarbeidet med Norsk Viseforum, NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) og Prøysenhuset om juryeringen.

Svært mange barne- og ungdomsbokforfattere har mottatt prisen, senest i 2019, da prisen gikk til Anna Fiske. Også årets prismottaker har gitt ut en barnebok, men er mest kjent som musiker, komponist og tekstforfatter.

Her er juryens begrunnelse:

Årets vinner av Teskjekjerringprisen hylles i dag for sitt kunstneriske arbeid for barn i alle aldre. Som musiker, komponist og tekstforfatter har hun siden 2001 gledet utallige barn med nære, varme, morsomme og spennende konserter og forestillinger.

Prøysen er ikke redd for de store følelsene. Det er ikke årets prisvinner heller. I sine tekster er hun opptatt av finne balansen i det å ha det vondt og godt. Det gjelder å lete etter ord og tanker som gjør en forskjell. En sang kan gjøre en forskjell. Den kan gå under huden og gjøre deg glad eller gi trøst. Den kan få deg til å smile, selv når du er trist. Noen later som de er glade hele tida. Det trenger vi ikke. Det gjelder å vite at det er greit å være sint og trøtt. Det er hva man gjør med det, som er viktig. Og litt humor skader aldri.

Årets prisvinner er en erfaren cellist og studerte cello i Oslo og i Maastricht i Nederland. Hun arbeider med ulike utrykk og musikksjangre og spiller alt fra barokk via klassisk musikk til samtidsmusikk og sjangeroverskridende musikk.

Prisvinneren viser stor bredde i produksjonen sin. Hennes arbeid strekker seg fra musikkverksteder for fireåringer, barnehagekonserter, forestillinger for hele familier og turneer i skolen.  I 2017 ga Spell Musikk ut CD-en Du store mamelukk. I oktober 2020 kom albumet Kræsj i mamelukken på plateselskapet Euridice Turn Left. Samtidig ga hun ut boka Kræsj i mamelukken, med sangtekster og historien Saras blå verden.

Årets Teskjekjerringpris tildeles Runa Bergsmo.

Prøysenprisen gikk til Bare Egil Band alias Egil Hegerberg. Æresprisen gikk til Finn Kalvik.