I år har NBUs julekalender fått navnet «Fire forfattere i advent». Hver uke fram mot jul vil fire medlemmer gi oss et innblikk i livet sitt – og anbefale gode bøker. Tredje forfatter i advent er Line Baugstø.

Line Baugstø (f. 1961) debuterte som forfatter i 1986 og har skrevet flere barnebøker samt romaner, novellesamlinger, sakprosa og dramatikk for voksne. Foto: Pernille Marie Walvik

– Hvordan har det siste året vært? 

– Året startet med en bratt digital læringskurve. Litt senere enn resten av landet kjøpte jeg meg webkamera og lærte meg både Teams og Google Meet, og i januar dro jeg på digital skoleturné i Viken og Kristiansand. Det var overraskende morsomt å sitte på kontoret mitt hjemme og snakke med elevene på skjerm, i hvert fall mye bedre enn rene avlysninger.

I mars vant jeg Kulturdepartementets litteraturpris for Jeg er Leona, noe som må sies å ha vært et av årets høydepunkt. Dessverre måtte også det arrangeres digitalt. Jeg skulle gjerne opplevd det på ordentlig – stått der med en blomsterbukett i armene og tatt en svett selfie sammen med Abid Raja.

Året har på mange måter vært preget av korona, men det har også vært rom for flere fysiske turneer. Bøkene mine om Leona blir nå utgitt i flere land, noe som krever litt oppfølging, og i tillegg ga jeg ut en novellesamling for voksne i september. Det har altså vært ganske travelt på jobbfronten.

Line Baugstøs første bok om Leona, Vi skulle vært løver (2018), i henholdsvis svensk, dansk og italiensk utgave.

Privat fylte jeg 60 år i januar. Da hadde vi lov til å ha to nærkontakter i uka, så det ble en temmelig nedskalert feiring. Nå ser jeg frem mot 2022 og håper at verden snart åpner opp igjen – og denne gangen på ekte.

– Hva betyr jula for deg?

– Jeg er omgitt av flere julehatere og føler derfor ofte at det er opp til meg å sørge for julestemningen. Jul som voksen er jo mest av alt masse jobb, men jeg er glad i jula likevel. Jeg elsker lysene som henges opp i november (og syns ikke de burde tas ned før i slutten av februar), og har stor toleranse for julemusikk i desember. Jeg er glad i maten og liker å gi bort gaver, og i det hele tatt fortjener vi en midtvintersfest i dette kalde og mørke landet.

Men selvfølgelig er det lett å hate mange sider av jula. Utfordringen er å skru forventningene ned til et nivå der du ikke er garantert å bli skuffet. Holde litt igjen. Jeg baker én sort av de faste julekakene (krumkaker), og ville aldri finne på å pynte treet før lille julaften. Nå som barna er voksne, ser jeg heller ingen grunn til å pynte til trengsel dersom jula ikke feires hos meg. I år reiser jeg til søsteren min i Stavanger, og da blir det ikke noe juletre i stua mi. Jeg er altså en ganske pragmatisk juleelsker.

– Blir det noe lesing i juleferien, da? 

– Jeg ønsker meg alltid bøker til jul og håper at jeg skal kose meg med Bjørg Viks vei og Linn Ullmanns siste roman i romjula.

– Og hvilke bøker skal du selv gi bort til jul?

For øyeblikket er barna i familien enten voksne eller nyfødte, men også voksne har jo som kjent stor glede av å lese barnelitteratur. I år har jeg hatt noen fantastiske leseopplevelser som jeg gjerne deler med flere.

To sterke leseopplevelser forfattet av Kathrine Nedrejord og Endre Lund Eriksen.

Hvordan jeg tjente min første million av Endre Lund Eriksen er noe av det morsomste jeg har lest på lenge. Jeg lo og lo, og etterpå gjenfortalte jeg hele historien til alle som ville høre på meg. En fest!

I den andre enden av skalaen befinner Lappjævel! av Kathrine Nedrejord seg. Historien om lille Sammol er så vond, og så godt fortalt, at den ikke slipper taket. Og den smerten som Nedrejord formidler her, er nyttig bagasje når man for eksempel deltar i en debatt om samiske antrekk på karneval. Litteratur som dette kan helt klart bidra til større forståelse mennesker imellom.

Takk for praten, Line, og lykke til med krumkakene!

 

Les også:
Fjerde forfattar i advent: Alf Kjetil Walgermo
Andre forfattar i advent: Asbjørn Rydland
Første forfatter i advent: Annette Münch