Det er bare to år siden Odin Helgheim debuterte med tegneserieromanen Ragnarok – Fenrisulven, som ble belønnet med ARKs barnebokpris. I fjor kom andre bok i Ragnarok-serien, Fimbulvinter, og en tredje er på vei.

Odin Helgheim (f. 1996) med de to første bøkene i Ragnarok-serien. Den tredje boken, Tordenguden, kommer til sommeren. Foto: Id H. Skrivarhaug

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

– Tegneserier var en viktig del av oppveksten min, ettersom jeg slet med å lese bøker med masse tekst. Tegneseriene var for meg en perfekt inngang til bokverdenen. Jeg leste masse manga og alle Spiderman-bladene jeg kom over. Jeg forelsket meg i samklangen mellom teksten og illustrasjonene, og ble raskt inspirert til å skape mine egne historier.  

– Hvorfor ville du bli forfatter?

– Jeg elsker å puste liv i karakterer og historier og ta karakterene fra A til Å. Det er utrolig tilfredstillende å ta et konsept fra idéstadiet til et ferdig produkt og se karakterene sine leve, lære og utvikle seg gjennom historien. 

– Hvorfor valgte du å skrive for barn og unge?

– Jeg husker selv hvor mye tegneserier – og historier generelt – betydde for meg da jeg var ung, og håper jeg kan gi den samme følelsen videre til den neste generasjonen lesere og skapere. 

– Finnes det en rød tråd i bøkene dine?

– Den viktigste røde tråden i Ragnarok-serien er kulturarven, altså vikinger og norrøn mytologi. Det er en historie som handler om å måtte vokse opp fort i en brutal verden, og at valgene man tar er viktige for å komme seg gjennom vanskelige perioder.

– Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?

– Å få leserne mine til å tenke, bli underholdt og – ikke minst – motivert til å skape sine egne historier. 

– Hva liker du å gjøre når du ikke skriver? 

– Når jeg ikke skriver eller tegner, så liker jeg å spille gitar og sjakk. Jeg følger også med på MMA. 

– Hvilke forventninger har du til NBU?

– NBU er en bærebjelke for forfattere over hele Norge og kan støtte og veilede medlemmene sine både faglig og juridisk. Og det synes jeg er ganske så stilig!