Trollkrittet er NBUs debutantpris og tildeles en lovende barne- eller ungdomsbokdebutant. I år går prisen til Sunniva Sunde Krogseth for bildeboka Nattsvermerne (2021). NBU gratulerer!

Sunniva Sunde Krogseth fikk prisen av NBUs leder Alexander Løken på NBUs årsmøte 2. april. Prisen består av 25 000 kroner og et diplom laget av illustratør og forfatter Stian Hole. Foto: NBU

Sunniva Sunde Krogseth (f. 1987) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Konstfack i Stockholm. Hun har mottatt flere priser for illustrasjonene sine. Nattsvermerne (Gyldendal, 2021) er hennes første barnebok.

Dette sier juryen:

Noor elsker månen. Storesøstrene hennes skal overnatte i skogen, og utfordrer Noor til å bli med. De påstår at hun ikke tør fordi hun er redd for å få insekter i soveposen. Pappa redder situasjonen ved å foreslå at Noor kan sove ute i hagen i stedet. Det tør Noor. Denne natten skjer det mye rart. Er det bare en drøm, eller opplever Noor alle de fantastiske tingene? Hun blir en nattsvermerlarve som må lære å fly. På veien møter Noor mange forvirrede insekter, og hun må overvinne egen frykt for å hjelpe dem. Sammenligningen med insekter er mange. Soveposen til Noor ligner på en larve: “Er det noen småkryp som vil ha godteri?” roper pappa fra vinduet. “Ja, det er det, faktisk! En kjempesulten larve!” roper Noor tilbake.

Nattsvermerne oppleves som en svært helhetlig bildebok som er strippet for unødvendigheter. Teksten er rik på dialog og følelser og gjentar ikke det som skjer i bildene. Kun unntaksvis, og for å understreke et poeng, beskriver teksten det vi ser i bildene, som da nattsvermerne slutter å fly da de hører Noor snakke. Hun blir lagt merke til og opplever at hennes evner er av betydning.

Selv om fargepaletten jevnt over er mørk med innslag av sterke farger, oppleves den likevel som frisk og “ny”. Illustrasjonene har varierte komposisjoner med spennende utsnitt og vinkler. Forfatterens miljøengasjement er tydelig til stede, men uten å bli påtrengende eller moraliserende. Mangfold er noe som også gjør seg gjeldende; forsatsen og baksatsen forteller nærmest en egen historie. Nattsvermerne tar miljøutfordringene til et nivå som er interessant og relevant for målgruppen. Boken kan være et godt utgangspunkt for en spennende samtale med de minste.

De andre nominerte til årets pris var Kine Jeanette Solberg, Lars Henrik Eriksen og Christoffer Lamøy.