Av Linn T. Sunne, tidligere styremedlem i NBU og nyvalgt rådsmedlem 

Etter en covid-pause ble den store barnebokmessa i Bologna igjen arrangert fysisk. Den tradisjonsrike italienske barnebokmessa foregikk fra 21. til 24. mars, med over 1070 utstillere fra 90 land. Jeg var så heldig å få være en av de 21 000 besøkende fordi jeg fikk reisestipend fra NBU.

Forfattersignering med munnbind. Alle foto: Linn T. Sunne

Jeg besøkte messa for første gang, og var mer enn spent da jeg satte meg på flyet til selveste utlandet, godt utrustet med munnbind og koronapass. Begge deler var flittig i bruk og påbudt på bokmessa.

Etter stille tider i Norge gjorde det inntrykk å gå gjennom de store messehallene. Kunne jeg finne noen berømte forfattere å ta selfie med? Var det noe gode ideer å rappe? Jeg ble ganske overveldet av å møte så mange mennesker igjen, og av å gå fra stand til stand med alle slags barnebøker en kan tenke seg. Stoltheten var stor da jeg fant min egen bok på forlagets stand, samtidig kan en bli ganske ydmyk av å være en forsvinnende liten del av et stort og internasjonalt maskineri. Det gjorde også stort inntrykk å se Ukrainas stand, som i år sto tom.

Ukranias stand.

Illustratører fra hele verden stiller ut illustrasjoner av høy kvalitet i Bologna. Blant disse var i år norske Mari Kanstad Johnsen og Øyvind Torseter. Også andre norske gjorde seg bemerket; Jenny Jordahls tegneserie Hva skjedde egentlig med deg? vant den italienske Orbil-prisen for årets beste tegneserie.

Bokmessa i Bologna er mer enn utstillinger, stands og møter med agenter. Det er også samtaler om å illustrere og å skrive, det er workshops og mesterklasser. Det er dessuten utdeling av priser, og utdelingen av den gjeve ALMA-prisen (Astrid Lindgren Memorial Award) ble direkte strømmet fra Stockholm med et spent publikum i Bologna. Prisen gikk i år til den svenske illustratøren og forfatteren Eva Lindström.

Den italienske forfatterforeningen for barnebokforfattere, ICWA (Italian Children’s Writers Association), feirer ti år i år. NBU var invitert til bursdagsfest og panelsamtale, og jeg fikk lov til å delta i den italienske samtalen.

Panelet besto ellers av representanter for våre søsterforeninger i Italia, Frankrike og Slovenia. (Linn T. Sunne er nr. 3 fra venstre.)

Det viser seg at vi er opptatt av mange av de samme spørsmålene, som faglig og juridisk støtte, at forfattere skal få betalt for oppdrag, og at verden skal få vite om de fantastiske bøkene våre. Bursdagsfesten ble svært hyggelig til tross for språklige barrierer, og tettere bånd ble knyttet mellom søsterforeningene.

Bursdagsfest og god stemming før la torta.

Takk igjen til NBU, som ga meg et stipend som endelig førte meg til bokmessa i Bologna. Jeg møtte nesten Pingle-forfatteren og fikk en smak av italienske messehaller og vårsol. Søk NBU om reisestøtte, du også!