I år går Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend til forfatter og illustratør Marianne Gretteberg Engedal. NBU gratulerer!

Marianne Gretteberg Engedal (f. 1986) kommer fra Hallingdal og er bl.a. utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Foto: Tove K. Breistein

Mottakeren av årets stipend hadde aldri sett for seg at hun skulle bli forfatter.

– Jeg hadde kanskje tenkt tanken at jeg kunne illustrere en barnebok en gang i løpet av livet, men ikke at jeg skulle forfatte selv, sier Engedal, som blant annet er kjent for Instagram-profilen Skinkeape, som har over 50 000 følgere– Det var forlaget mitt som spurte om jeg ville prøve å skrive barnebok, og så bare ble det slik. Nå jobber jeg med bøker på alle kanter! 

I tillegg til å lage bøker og illustrere for aviser og tidsskrifter har Engedal en litt uvanlig sidejobb: 

– Om sommeren driver jeg en kafé på Hardangervidda, hvor jeg jobber som kokk. Jeg har vokst opp på kjøkkenet og har nå tatt over etter mor mi, som tok over etter mor si. I pausene lager jeg tepper og mater fugler, forteller hun. 

Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend ble delt ut første gang  i 2001. Stipendet er på 40 000 kroner og har som formål å utvikle forfatterskap og løfte frem de nye barnebøkene. I likhet med Bokhandlerforeningens andre stipender er det først og fremst tenkt for forfattere i etableringsfasen.  

– Barn og unge er våre aller viktigste lesere. Mariannes bøker gir stor leseglede for store og små og vi håper stipendet kan bidra til at hun får litt tid til å skrive enda flere bøker, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.  

– Gode stipendordninger er uvurderlig for bredden i den norske litteraturen. Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend har i over tjue år løftet fram nye forfatterstemmer og vært et viktig bidrag til at de beste bøkene kan finne veien til yngre lesere, sier Alexander Løken, leder i NBU. 

Marianne Gretteberg Engedal forteller at hun håper stipendmidlene vil gi henne tid og rom til å fortsette å skape.  

– Jeg har ikke planlagt bruk enda, men det jeg trenger aller mest er tid, så jeg blir nok nødt til å kjøpe meg tid på en eller annen måte, sier hun. 

Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend ble delt ut på Litteraturfestivalen på Lillehammer i dag. Jury har vært NBUs litterære råd. Her er deres begrunnelse:

Marianne Gretteberg Engedal debuterte med boka Pølsetjuven i 2019, som ble tildelt Nynorsk barnelitteraturpris og Kulturdepartementets bildebokpris. Boka forteller en klassisk historie om en gutt som ikke klarer å leve opp til familiens forventning og krav om at han skal bli som dem. Pølsetjuven er blitt oversatt til flere språk og satt opp som teater på Den Nationale Scene i Bergen.

To år etter debuten kom oppfølgeren Polititjuven (2021). I Polititjuven flytter det en politifamilie til bygda. Det sier seg selv at stemningen blir litt anspent i Kjells tjuvfamilie med en politifamilie vegg i vegg, men enda verre blir det da klassen reiser på overnattingstur og datteren i politifamilien, Perit, stjeler Kjells bestevenn Pølse-Per.

Polititjuven er en humoristisk og sår bildebok om vennskap, sjalusi og fordommer. Det er først og fremst bildene som driver handlingen fremover. Hvert oppslag bobler over av snodige typer og morsomme detaljer. Det er gøy å gå på oppdagelsesferd i Engedals univers, men forfatteren sørger også for at vi ikke går oss vill. Med stødig fortellerhånd tar hun oss gjennom historien. Hun veksler mellom hele oppslag og tegneserieruter på en elegant måte. Fargebruken virker svært gjennomtenkt, og vekslingen mellom lyse og mørke oppslag skaper god dynamikk. Det er likevel Engedals stilsikkerhet kombinert med hennes lekne strek og infame innfall som kjennetegner denne utgivelsen. Figurene er tegnet med humor, men også med stor ømhet.

Engedal har også markert seg som en illustratør for andres tekster. I 2020 illustrerte hun diktboka Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? av Åse Ombustvedt. Den ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2020.  I 2021 illustrerte hun Bak den svarte porten av Anders Bortne. Denne boka ble plukket ut som en av  Tegneforbundets utvalgte bildebøker i 2021.

Marianne Gretteberg Engedal  er en illustratør og forfatter vi har store forventninger til, og som vi gleder oss til å følge videre. Vi gratulerer henne med Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend for 2021!