Av Alexander Løken, leder i NBU

Kjære forfattere, jeg håper dere alle har hatt en lang og god sommer. Mens noen har brukt ferien til å koble av og la tankene vandre, har andre fått etterlengtet skrivetid. Begge deler blir det bøker av! I disse dager er ferske utgivelser på vei til unge lesere, og mange pakker kofferten for å dra på høstens første skoleturné.

Noen av dere skal også på besøk til et utvalg skolebibliotek som en del av NBUs 75-årsmarkering: Atten skoler og skolebibliotek fra nord til sør vil få besøk av like mange forfattere. En stor takk til alle som stiller opp. Høsten er en fin tid å være forfatter på!

Realisasjon

I starten av august tok NBU opp igjen diskusjonen om bruken av realisasjonsroyalty ved nedsettelsessalg med Den norske forleggerforening. Målet med samtalene er å enes om en tydelig definisjon av hva realisasjon er, og når det kan brukes.

Denne diskusjonen har pågått i flere år og blusset opp i fjor høst da et samlet forfatterfelt ba Forleggerforeningen om en avklaring. Det har vært en lang vei å gå, men vi håper å komme til enighet i nærmeste framtid. Mer om dette etter hvert.

Nasjonal leselyststrategi

I midten av august var NBU til stede på Arendalsuka, der vi var medarrangør for Kick-off: Leselyst, en panelsamtale med kulturminister Anette Trettebergstuen og kunnskapsminister Tonje Brenna. Temaet var hva vi kan forvente av den nye nasjonale leselyststrategien.

Liv Gulbrandsen ledet samtalen med Trettebergstuen og Brenna. NBUs medarrangører var Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), Forleggerforeningen, Bibliotekforeningen, Foreningen !les, Leser søker bok og Norsk Forfattersentrum. Foto: NBU

Allerede i fjor høst kom det løfter fra kulturministeren om at arbeidet med leselyststrategien skulle påbegynnes etter at bokloven var lagt ut på høring, og i Arendal påpekte Trettebergstuen at arbeidet var avhengig av «kloke hoder» i litteraturfeltet.

NBU og andre foreninger har derfor tatt initiativ til et leselystutvalg, og vi har allerede hatt et innledende idémyldringsmøte. Vi ønsker å skape en robust og varig leselyststrategi, og har høye ambisjoner om at det er mulig å løfte leselysten i årene som kommer.

Boklov

18. august, mens Arendalsuka var i full gang, ble utkastet til den nye bokloven lagt ut på høring. NBU har ved flere anledninger kommet med innspill til arbeidet – og vi er blitt hørt.

Lovforslaget inkluderer blant annet:

  • Rullerende fastpris på 12 eller 18 måneder
  • Skribentorganisasjonene får lovfestet forhandlingsrett (om normalkontrakter osv.).
  • Sluttkunderabatten på 12,5 % i fastprisperioden fjernes.
  • Illustratører, tegneserieskapere og designere får mulighet til å inngå normalkontrakter.
  • Strømmetjenestene plikter å tilby eksemplarsalg av alle lydbøker som utgis.

5. september arrangerte litteraturfeltet et møte der både kulturminister Anette Trettebergstuen og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre var til stede for å presentere lovforslaget. Arbeidet som er lagt ned, er godt og omfattende, og NBU vil bruke høsten til å skrive innspill. Fristen er 18. november.

Strømming av lydbøker

Boklovforslagets punkt om at strømmetjenestene plikter å tilby alle lydbøker, er særlig interessant. Forslaget går ut på at alle lydbøker skal være tilgjengelige i alle strømmetjenester, men da i form av eksemplarsalg. Forslaget går ikke nærmere inn på hva som vil skje med nedlastbare lydbøker etter fastprisperioden, og om de da kan strømmes eller forsvinner ut av strømmetjenestene igjen.

Strømming av lydbøker utgjør en stor del av bokmarkedet og er en viktig inntektskilde for mange forfattere. Samtidig er dette et marked det er vanskelig for skribentforeningene å få innsyn i. Det skaper usikkerhet. Før sommeren mottok NBU bekymringsmeldinger fra forfattere som følte seg utelatt fra visse strømmetjenester. Den siste tiden har det også versert rykter om at enkelte tjenester vil innføre et strømmetak (en månedlig tidsbegrensning på lytting), slik BookBeat har gjort i Sverige.

En tilbakevendende bekymring er dessuten at strømmetjenestene ønsker å begrense utvalget av korte barnebøker. Det er en uheldig utvikling som vil ramme både unge lyttere og barnebokforfattere, noe jeg advarte mot i en kronikk på Bok365.no tidligere denne måneden. Om det fremdeles skulle være noen tvil: Det er det digitale markedet som vil være gjenstand for de store diskusjonene og forhandlingene – men også mulighetene – i årene som kommer.

Snart fest!

Høsten har fått en frisk start – og mer moro skal det bli. Lørdag 24. september er det medlemsmøte med et spennende faglig innhold samt utdeling av NBU-prisen. Om kvelden samles vi til jubileumsfest på Litteraturhuset i Oslo. Mange av dere er allerede påmeldt, men vi håper enda flere vil ta turen. Meld dere på her innen 14. september.

Vi gleder oss stort!