I år fyller NBU 75 år! I anledning jubileet har vi bedt våre medlemmer fortelle om et lesermøte som har gjort inntrykk på dem.

Linda Trast Lillevik (f. 1964) er utdannet bibliotekar og har skrevet flere bøker for barn. Hun er opptatt av å skrive om temaer som barn i kystnære strøk kan kjenne seg igjen iFoto: Privat

En mail jeg mottok for et par år siden, fikk fram tårene ved tastaturet. Kanskje kan man kalle det et møte med en leser? Spørsmålet gjaldt min første barnebok, Lofotjenta Julie, utgitt i 1995. 

Så mange minner. All research om lofotfisket, finne den riktige jentungen til oppdraget som hovedperson, få tak i en egnet sjark med tilhørende fisker, håpet om oppholdsvær, kanskje endatil blå himmel og sol; dette var en bok med fotografier. Alt måtte stemme. Tidspunktet på året også. Skreien anløper ikke på signal. 

Skoler og barnehager brukte boka flittig, og den var å finne i mange hjem. Inntil denne utgivelsen kom, fantes det ikke bøker rettet mot barn om verdens største torskefiske. Boka ble ønsket varmt velkommen. Om den kunne skaffes nå? var spørsmålet i mailen fra den voksne kvinnen. 

Det hadde seg nemlig sånn at da hun var barn, pleide faren hennes å lese den for henne hver kveld. Nå, om ikke lenge, skulle faren feire sine 50 år, og hun ville gjerne gi boka i gave, som et minne de hadde sammen fra hennes barndom.

Det lille innblikket i hennes liv rørte meg. Jeg kunne ikke, men skulle så gjerne ha oppfylt hennes ønske om en spesiell gave til en kjær, lesende pappa.