I år fyller NBU 75 år! I anledning jubileet har vi bedt våre medlemmer fortelle om et lesermøte som har gjort inntrykk på dem.

Forfatter Anneli Klepp (f. 1966) har skrevet en rekke barnebøker, flere av dem for ferske lesere. Foto: Gyldendal

Jeg har hatt mange fine lesermøter verdt å huske.

Som damen som kom bort til meg og sa at den barneboka om å være liten, men uslåelig, skulle hun kjøpe til seg selv, for i dag hadde hun fått beskjed om at hun endelig var kreftfri etter tre års kamp og usikkerhet.

Og så er det niåringen som rakte opp hånda før jeg begynte forestillingen, og erklærte at hun skulle bli forfatter. Og straks forestillingen var over, kom hun bort til meg og sa: «Hyggelig å treffe deg, og bare vent, vi ses igjen!»

Så var det åtteåringen som kom og tok hånden min og kikket opp på meg og sa: «Anneli Klepp, jeg vil være med deg hjem, så kan vi to bo i huset ditt og finne på historier og skrive bøker hele dagen.»

Og på Jæren rakte en fjerdeklassing opp hånda og sa: «Eg skal bli inseminør.»

«Sa du ingeniør?» spurte jeg.

«Nei, inseminør,» fastholdt gutten, som sa at han bodde på en gård, og dermed begynte han glad og fornøyd og full av selvtillit å beskrive den befruktende jobben i detalj.

Mens jeg, som så mange ganger ute på turné, igjen tenkte: Fy søren, så mange herlige barn og voksne jeg får møte!