Norge blir gjesteland på verdens viktigste barnebokmesse i 2026. Norske barne- og ungdomsbokforfattere og -illustratører vil spille en sentral rolle.

I snart 60 år har bokmessen i Bologna i Italia vært det ledende arrangementet i forlagsbransjen for barne- og ungdomslitteratur. Hvert år inviteres et land til å vise frem sin kultur og litteratur for barn og unge. I 2026 er det altså Norges tur.

– Det er en stor ære å få være gjesteland i Bologna, og en viktig bekreftelse på at barne- og ungdomslitteratur fra Norge er i verdensklasse. Vi gleder oss til å løfte fram forfatterne og illustratørene vi er så stolte av – også i tiden fram mot festivalen, sier NBUs leder Alexander Løken.

Det er NORLA – Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet som vil organisere og gjennomføre gjestelandsprosjektet. De hadde også ansvaret da Norge var gjesteland under bokmessen i Frankfurt i 2019.

– Vi gleder oss stort til å ha med hele barnebokbransjen i Norge til Italia og verden for å synliggjøre det høye nivået og bredden i barne- og ungdomslitteraturen vår, sier Margit Walsø, direktør i NORLA. – Barn og unge – fremtidens lesere – har mye å glede seg til. Foto: Eivind Røhne

Norske barne- og ungdomsbokforfattere og -illustratører vil stå i sentrum både i forberedelsene til og i selve gjestelandsåret 2026. Det vil bli program både på messeområdet og i Bologna by samt en utstilling med originalverk av norske illustratører.