NBU-prisen går til en person eller institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge. I år går prisen til litteraturfestivalen Appelsinia i Skien. Vi gratulerer!

— Det er med stor glede jeg kan meddele at styret i NBU har besluttet at NBU-prisen for 2022 blir tildelt Appelsinia litteraturfestival for barn og unge, forteller NBUs leder Alexander Løken. — Appelsinia litteraturfestival har raskt etablert seg som en sterk og viktig arena for barne- og ungdomslitteratur, og vi ønsker å hedre det gode arbeidet Appelsinia gjør med å synliggjøre forfattere og formidle bøker til unge lesere.

Anja Daae Jonassen og festivalsjef Stian Johansen fra Appelsinia fikk overrakt prisen av NBU-leder Alexander Løken på medlemsmøtet 24. september. Prisen er et trykk laget av billedkunstner, illustratør og forfatter Øyvind Torseter. Foto: NBU

Appelsinia litteraturfestival ble etablert i 2013 og driftes av Skien bibliotek. Festivalen, som i år arrangeres for tiende året på rad, starter i morgen 25. september og varer til og med 29. september. Rundt 3000 barn, unge og voksne er ventet til de 90 arrangementene under festivalen.

— Dette er fantastisk gledelig for alle oss i Appelsinia. En bedre tiårsgave kunne vi ikke fått, sier festivalsjef Stian Johansen. — Å motta NBU-prisen er en stor motivasjon for oss til å jobbe videre med å lage enda bedre litterære møter mellom Norges fremste forfattere og barna i byen vår.

Arbeidsgruppa til Appelsinia litteraturfestival – her med fersk Norli Junior-pokal. Foto: Appelsinia

Her er juryens begrunnelse:

Vi får ofte høre at det å skrive er et ensomt yrke. At forfattere er ensomme ulver som i dunkelt stearinlys skribler ned sine velvalgte ord, før de mysende kommer ut av skrivehula si med en bunke tettskrevne sider. Vi som skriver for barn og ungdom, vet at det ikke nødvendigvis stemmer.

For vi har mange arenaer der vi kan treffe våre favorittpersoner i hele verden, de vi trenger mer enn noen andre, nemlig leserne. Vi som skriver for barn og ungdom, er de heldigste av alle forfattere, for vi har definitivt det beste publikummet når vi er ute og formidler bøkene våre.

Barn og ungdom er også det mest ærlige og nådeløse publikummet, og det publikummet som ennå ikke har lært å kamuflere sin åpenbare kjedsomhet — eller begeistring. For når man virkelig treffer dem, når man har klart å skrive noe som de kan relatere seg til, finnes det ikke et publikum som viser mer livsglede, lærevilje, nysgjerrighet og begeistring enn de unge.

Årets vinner av NBU-prisen har gjort en særdeles stor innsats for å skape disse verdifulle møtene mellom nettopp barne- og ungdomsbokforfattere og leserne. For som vinneren selv skriver på sine nettsider, er deres hovedmål å skape leselyst blant barn og ungdom. Et prisverdig arbeid, særlig i disse dager der vi får høre at lystlesing blant de yngste er i en nedadgående kurve.

Vinneren av NBU-prisen etablerte seg i 2013 på et passende sted: Skien – Henrik Ibsens fødeby – og er dermed, i likhet med NBU, jubilant i år. Allerede i morgen, 25. september, går startskuddet for tiende gang, for en av Norges viktigste litteraturfestivaler for barn- og ungdom. En litteraturfestival som har markert seg som en synlig, profesjonell aktør, drevet av lokale ildsjeler fra Skien bibliotek og kommune. Vi ønsker dem lykke til på denne og framtidige festivaler.

NBU-prisen 2022 går til litteraturfestivalen Appelsinia!

Les mer om Appelsinia litteraturfestival her.