I år fyller NBU 75 år! I anledning jubileet har vi bedt våre medlemmer fortelle om hvilken av sine egne bøker de er mest fornøyd med.

Grete Randsborg Jenseg (f. 1937) er forfatter, dramatiker og skuespiller. Hun har utgitt en rekke bøker for barn og unge siden debuten i 1987. Foto: Privat

Dikterpresten, P.A. Jensen, skrev Læsebog for Folkeskolen og Folkehjemmet i 1863.  Der tok han – til manges forskrekkelse – med eventyr!

Mye kan forstås nettopp via eventyr, mener jeg, og så er det underholdende, spennende. Så jeg har fulgt i min gamle slektnings fotspor og strødd om meg med eventyr i mine barne- og ungdomsbøker.

Jeg er fremdeles fornøyd med det meste, men ikke bestandig med bøkenes titler.  Forlaget og jeg blir ikke alltid enige, til slutt blir det et slags kompromiss, litt blast og kleint, kanskje. En av de første bøkene mine fikk tittelen Veien til sommeren, Valentino!.

Så skulle den oversettes til tysk. Andre land kan jo endre boktitlene om de vil. Det gjorde Tyskland med denne boka. De valgte – helt ut av det blå – den tittelen jeg selv hadde ønsket meg da den kom på norsk: Der Sommer ist ein Vogel, Valentino!

Altså et forsiktig streif av eventyr over en nordisk sommer – gjett om jeg ble glad!