Å utgi sin første barne- eller ungdomsbok kan være både spennende og skummelt. I går var 15 debutanter samlet i NBUs lokaler i Oslo.

Hvert år inviterer NBU årets barne- og ungdomsbokdebutanter på debutanttreff. Her får de vite mer om foreningen og forfatteryrket. Og de får ikke minst anledning til å bli kjent med hverandre.

NBU-leder Alexander Løken åpnet kvelden med å gi debutantene en innføring i NBUs arbeid og de andre aktørene i bokbransjen.

NBU-leder Alexander Løken viste blant annet fram Lesestrappa,  illustrert av Bjørn Ousland. Alle foto: NBU

Etterpå informerte leder av NBUs litterære råd Lene Ask om rådet og hvordan man søker om stipend. Deretter var det styreleder i Norsk Forfattersentrum Alfred Fidjestøl som tok ordet for å fortelle om hvordan man går fram hvis man vil ut på veien og møte leserne sine. Sistemann ut var Harald Rosenløw Eeg, som ga debutantene et engasjerende innblikk i livet som ungdomsbokforfatter.

Noen av debutantene på gårsdagens treff hadde allerede rukket å gi ut flere barne- og ungdomsbøker. Andre hadde gitt ut bøker for voksne tidligere. Atter andre ventet fortsatt spent på å få debutboka i hendene.

Felles for alle var at de nå kan kalle seg barne- og ungdomsbokforfattere.

F.v. Helen Kaldheim, NBUs nestleder Sanne Mathiassen, Thoralf Fagertun, Irmelin Persdatter Gustavsen og Therese Garshol Syversen.

F.v. Kjersti Støve, Elin Dæhli, Emily Sørensen og Victor Nordahl.

F.v. Siri Sjøgren Selmer, Norsk Forfattersentrums styreleder Alfred Fidjestøl og NBU-leder Alexander Løken.

F.v. med klokka: Kirsti Kristoffersen, Linnea Vestre, Maren Skolem, Catharina Wandrup, Teuta Dibrani og Ingrid Z. Aanestad.

Debutanttreffet ble avsluttet med en uhøytidelig quiz om barne- og ungdomslitteratur ved NBUs nestleder Sanne Mathiassen.

Hvor gammel er egentlig faren til Albert Åberg?  To av lagene visste svaret. Vet du det?

Takk til debutantene som møtte opp i går. NBU ser fram til å ønske alle velkommen som medlemmer når den tid kommer!

(Faren til Albert Åberg er 34 og 36 år i bøkene. Jepp.)