Forfatter og illustratør Kari Stai ble i kveld hedret med Teskjekjerringprisen under en konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo. I likhet med Alf Prøysen er årets vinner brennende opptatt av barnet, sa juryen.

Kari Stai takker for prisen i Kulturkirken Jakob. Hun mottok prisen av Oslos kulturbyråd Omar Samy Gamal. Foto: Frank Michaelsen

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Alf Prøysen. Prisen vektlegger spesielt virksomhet rettet mot barn og har de siste årene gått ofte gått til barne- og ungdomsbokforfattere.

I år var det altså en strålende glad Kari Stai som mottok prisen, og hun fikk gode ord med seg. Her er juryens begrunnelse:

Kari Stai (f. 1974) har en mastergrad i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har også faglærerutdanning i kunstfag. Aller mest kjent er hun for bøkene om Jakob og Neikob, som er oversatt til en rekke språk. Foto: Samlaget

«Årets vinner av Teskjekjerringprisen hylles i dag for sitt kunstneriske arbeid for barn. Som forfatter, illustratør og billedkunstner har vinneren siden 2008 gledet barn for i alle aldre med sine fargerike, stilistiske og ikke minst humoristiske bøker. Med et effektivt språk, stram struktur og mye humor inviteres små og store til å reflektere over menneskelige problemstillinger.

Vinnerens navn står på forsiden av pekebøker, lesestart-bøker og en illustrert barneroman. Men først og fremst er vinneren kjent for en serie billedbøker med to svært karakteristiske og lett gjenkjennelige personligheter.

De to karakterene ble visstnok unnfanget på en togtur. Konduktørens navneskilt skal ha satt den kommende forfatteren på ideen. Kreativt tankespinn ble altså starten på en av de største barneboksuksessene i Norge de siste tiårene.

Vinnerens billedbøker er blitt oversatt til et tosifret antall språk. Men uansett hvilke språk de to berømte karakterene snakker, så er de veldig tydelige i sin tale. Når de stiller hverandre spørsmål, svarer de ofte med et krystallklart JA! eller NEI!

Alf Prøysens historier nådde ut i flere medier. På samme måte har dagens prisvinner opplevd å se sine karakterer komme ut av bøkene og opptre på scenen og i animasjonsfilm. I likhet med Alf Prøysen er årets vinner brennende opptatt av barnet. I et intervju fikk hun en gang spørsmål om hva som dreiv henne:

‘Jeg elsker å tegne! Men jeg liker også effekten det gir, at bøkene kan være med på å påvirke. Målet er å bidra med noe som barn kan kjenne seg igjen i, som kan hjelpe dem med å sortere tanker. Det er en drivkraft, det kjennes som en viktig samfunnsoppgave og en stor livsoppgave.’

Vi er glade for at vinneren har tatt på seg denne livsoppgaven. Vinneren av årets Teskjekjerringpris er forfatter, illustratør og bokkunstner Kari Stai.»

NBU gratulerer!

I over 20 år har NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) delt ut de tre Prøysenprisene: Teskjekjerringprisen, Prøysenprisen og Alf Prøysens Ærespris. Siden 2018 har NBU og Norsk Viseforum samarbeidet med NOPA om juryeringen.