Cha Sandmæl ville bli tegneserietegner, men fant ut at det ga mer glede å tegne egne historier. Nå har hen gitt ut to bøker i fantasyserien Dragens Øye, Forrådt (2021) og Angrepet (2022); den tredje boka, Fanget, kommer rett over nyttår. Hen står også bak Lær å tegne mennesker (og alver!)  (2022), der hen lærer barn og unge å tegne ansikter, kropp – og alveører.

Cha Sandmæl (f. 1992) er fra Oppegård og bosatt i Oslo. Hen har studert billedkunst med vekt på illustrasjon. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

– Da jeg var barn, leste jeg veldig lite bøker, men etter hvert begynte jeg å lese tegneserier. Den første som virkelig traff meg, var W.i.t.c.h., og litt etter det ble jeg introdusert for japanske tegneserier, og da begynte jeg endelig å lese mye! Det ga nok leselyst til at jeg også prøvde meg på noen “ordentlige” bøker, men da holdt jeg meg nesten alltid innenfor fantasysjangeren (Twilight, Good Omens og Artemis Fowl var favorittene). Bøker, både tegneserier og romaner, var for meg veldig viktige inspirasjonskilder for tegning.

– Hvorfor ville du bli forfatter?

– Først og fremst ville jeg bli tegneserietegner, men jeg fant fort ut at det ga meg veldig mye mer glede å tegne mine egne historier enn andres.

Hvorfor valgte du å skrive for barn og unge?

– Da jeg begynte å lage Dragens Øye, tenkte jeg egentlig at den var for eldre ungdom og unge voksne, for jeg lagde bare akkurat den tegneserien jeg selv ville hatt lyst til å lese. Så jeg skriver kanskje for barn og ungdom fordi jeg selv har litt “barnslig” smak i historier!

– Finnes det en rød tråd i bøkene dine?

– Uansett hva jeg gjør så ender alle mine historier opp med å handle om identitet.

– Hva er du opptatt av som forfatter?

– Mangfold! Jeg skriver fantasy, og det er en sjanger som lenge har vært veldig hvit, heteronormativ og mannsdominert, så jeg blir veldig gira av bøker som bryter med dette. Og det har det heldigvis begynt å bli mange av!

– Hva liker du å gjøre når du ikke skriver? 

– Jeg trener veldig mye! Hovedsaklig styrketrening, men også litt karate og løping. Det er viktig å holde seg litt aktiv når man har en så stillesittende jobb.

– Helt til slutt: Hvilke forventninger har du til NBU?

– Fellesskap med andre forfattere. Jeg kjenner allerede til veldig mange andre som driver med tegning, men ikke like mange som skriver.