Helge Lee vant sin første tegnekonkurranse da han var åtte år gammel. Nå er han mest kjent som skaperen av den grafiske fantasyserien Arkin – Lysets vokter, utgitt under pseudonymet H. L. Phoenix. For den mottok han Ravneringene-prisen, som går til en fantasyforfatter som imponerer med kvalitet og drivkraft.

H. L. Phoenix (f. 1982) er bosatt i Asker. Han er bl.a. utdannet barne- og ungdomsarbeider og har jobbet over 20 år med barn og unge. Foto: Marianne Wåhlberg

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

– Jeg var mest opptatt av tegneserier og filmer, og brukte mye tid på å studere dem. Begge deler hadde helt klart en stor betydning for meg som inspirasjonskilder i oppveksten, men det var det å skape noe selv — som tegninger eller historier — som betydde mest.

– Hvorfor ville du bli forfatter?

– Jeg har alltid hatt en lidenskap for å skape noe. Historier, karakterer og spesielt verdener … Det å kunne skape en verden, for så å invitere andre inn i den, var utvilsomt det som trigget meg mest. Og det er jo det bøker er for meg. Portaler til andre verdener. I tillegg visste jeg at jeg kunne både skrive og tegne, så det var aldri tvil om hva jeg ville benytte ferdighetene mine til.

Hvorfor valgte du å skrive for barn og unge?

Det å kunne skrive og tegne bøker for barn og unge er først og fremst veldig givende. Dersom man lager noe bra, så elsker de det. De føler det. Og det aller viktigste: De tror på det! Det er en forfatters største drøm, tror jeg — å ha fans som tror på verket ditt. Som vil være med inn i verdenen(e) din(e), og som ikke er redd for verken å kjenne på eller vise følelser. Og jeg ønsker å vekke følelsene til leserne.

– Finnes det en rød tråd i bøkene dine?

– Magi og håp … To ord som representerer mye av det samme, for meg. Og når man skriver om magi, skriver man fantasy. Og i fantasyhistorier vet leseren at uansett hvor galt det går, så finnes det alltid et håp om at riktig magi kan snu alt og redde dagen, om ikke verden … Og det elsker jeg!

– Hva er du opptatt av som forfatter?

– Å skape håp for leseren. Og da snakker jeg ikke bare om i mine bøker, men i deres liv også. Alle opplever mørke perioder i livet, og barn og ungdom er sårbare. Det vet jeg alt om selv … Jeg håper historiene mine og bøkene mine kan være portaler som barn og unge vil benytte seg av når de trenger en pause fra hverdagen, og at historiene mine inspirerer dem til alltid å ha tro på seg selv og vite at de kan oppnå hva de vil i livet.

– Hva liker du å gjøre når du ikke skriver? 

– Være med familien, trene, meditere, isbade og se film.

– Helt til slutt: Hvilke forventninger har du til NBU?

– NBU fremstår som et sterkt og innflytelsesrikt organ som blant annet jobber for å tilrettelegge for og verne om oss forfattere og skapere. Det er godt å vite at man er en del av denne organisasjonen og at forventningene om en trygg samarbeidspartner i ulike arenaer har godt fotfeste i NBUs allerede veletablerte renommé.