Av Alexander Løken, leder i NBU

Godt nytt år, alle sammen!

Jeg må innrømme at det var fristende å overlate årets første lederbrev til kunstig intelligens. Kanskje kunne jeg endog fått ChatGPT til å skrive noen kloke ord om viktigheten av lesing med en humoristisk snert? Eller hva med et haikudikt om kollektive avtaleverk? Det kunne jo vært artig …

Jeg la raskt tanken fra meg. Ikke fordi jeg ikke tror at kunstig intelligens kunne formulert noe vettugt, men fordi jeg innså at på de få ukene siden tjenestene ble lansert, har «wow-effekten» allerede rukket å legge seg. Ingen blir vel lenger overrasket over at kunstig intelligens er i stand til å skrive forholdsvis gode tekster, at de stadig blir flinkere, og at vi som skrivende yrkesgruppe må lære oss å forholde oss til det.

Vår nye kollega? Foto: Alex Knight/Unsplash

Når det samtidig lanseres tjenester som genererer originale illustrasjoner, er barnebøker laget av kunstig intelligens allerede en realitet og noe vi kommer til å se mer av i tiden framover. Dette reiser spørsmål om originalitet, opphavsrett, kunstnerisk kvalitet samt andre problemstillinger som bør interessere oss.

Det er for tidlig å konkludere med hvordan kunstig intelligens vil påvirke forfatterstanden, om det vil gjøre jobben vår enklere, eller på sikt gjøre oss overflødige. Som med all ny teknologi må vi uansett både være på vakt og henge med i svingene, samtidig som vi tar de nødvendige samtalene. Vi i NBU følger nøye med på utviklingen og håper å kunne ta opp tematikken snart.

Forhandlinger om nye avtaler

Som meldt tidligere i år er vi glade for at NBU, Den norske Forfatterforening og Forfatterforbundet har gått inn i felles forhandlinger om ny normalkontrakt. De nåværende kontraktene våre er svært like, men punktene som gjelder barne- og ungdomslitteratur, vil bli forhandlet separat. Vi hadde vårt første møte med Forleggerforeningens forhandlingsutvalg denne uka, og vi ser fram til den videre prosessen.

Lederne i de tre skjønnlitterære forfatterforeningene. F.v. Alexander Løken (NBU), Heidi Marie Kriznik (DnF) og Eystein Hanssen (Forfatterforbundet). Foto: Moment studio, DnF og Bonnier

Parallelt med disse forhandlingene har NBU og de andre forfatterforeningene jobbet med å få på plass en normalavtale om bruk av litteratur i læreverk og digitale tjenester for skoleverket. Det er et omfattende og komplisert område, og det er derfor viktig at også denne bruken av våre bøker blir omfattet av kollektive avtaler.

NBU har fått flere spørsmål fra medlemmer om strømming av e-bøker i skolen. Dette er upløyd mark med et uoversiktlig avtaleverk. Vi har derfor henvendt oss til Forleggerforeningen slik at vi sammen kan rydde opp i avtalene og unngår uklarheter mellom forlag og forfattere framover.

Nasjonal leselyststrategi

Torsdag 26. januar arrangerte et samlet litteraturfelt et leselystseminar hos Norsk barnebokinstitutt. Arrangementet var det første av to seminarer denne våren og et oppspark til den nasjonale leselyststrategien.

På seminaret foredro blant andre forsker og tidligere Aschehoug-direktør Kari Spjeldnæs om lesing og lytting, Kulturrådet redegjorde for innkjøpsordningen for skolebibliotek, det svenske Kulturrådet fortalte om Läsrådet og svenskenes erfaringer med leselystarbeid, og Caroline Heitmann fra Norli snakket om BookToks påvirkning på ungdommers lesevaner. Fatemeh Ekhtesari leste dessuten fra diktsamlingen Hun er ikke kvinne, mens Hayder Jumaah fortalte om sitt første, og sterke, møte med ungdomsromanen Leons hemmelighet av Tor Fretheim.

Fatemeh Ekhtesari er poet, redaktør, menneskerettsaktivist og jordmor fra Iran. Hun kom til Lillehammer som fribyforfatter i 2017. Foto: NBU

Seminaret ble raskt fullt, blant annet av representanter fra Kulturdepartementet, men det blir flere anledninger for interesserte. Neste seminar avholdes 14. mars.

Årsmøte

Våren nærmer seg, og det samme gjelder årsmøtesesongen. For mange, inkludert meg, er det ikke ordentlig vår før man har sittet i solveggen på Leangkollen hotell.

Planleggingen av årets årsmøte 25. mars er i full gang i styre og administrasjon, og vi minner om at saker som ønskes behandlet, må være sendt til oss minst tre uker før årsmøtet. Innkalling sendes ut neste uke.

Vi håper å se mange av dere der!