Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)  er verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur. I år går prisen til den amerikanske ungdomsbokforfatteren Laurie Halse Anderson.

Laurie Halse Anderson. Foto: Randy Fontanilla

Laurie Halse Anderson (f. 1961) debuterte som forfatter i 1996. I romanene sine gir hun ofte stemme til unge mennesker som strever med smertefulle erfaringer, som voldtekt og spiseforstyrrelser. Lengselen etter kjærlighet og tilhørighet er tilbakevendende temaer. Hennes roman Winter Girls  er oversatt til norsk av Agnete Øye under tittelen Vinterjenter (Cappelen Damm, 2010).

Juryens begrunnelse:

I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste.

I Norge er det NBU, Norsk barnebokinstitutt, IBBY Norge, Norsk bibliotekforening barn og unge og Norsk Litteraturfestival som har nominasjonsrett til ALMA-prisen. Våre nominerte i år var Gro Dahle, Anna Fiske, Ante Mikkel Gaup, Stian Hole, Leser søker bok, Gry Moursund, Svein Nyhus, Bjørn F. Rørvik, Sommerles, Arne Svingen, Øyvind Torseter, Trøndelag fylkesbibliotek og Uprisen.