28. mars sa Forleggerforeningen opp agentkontrakten for skjønnlitteratur for barn og ungdom. Oppsigelsestiden er ett år, så fremt ikke annet avtales på foreningsnivå. Det vil etter det være opp til hvert enkelt forlag/forlagsagentur å framforhandle agentavtaler med forfatterne.

NBU, Den norske Forfatterforening (DnF) og Forfatterforbundet (FF) ønsker å bidra til at avtalene som underskrives har de samme minimumsvilkårene, og vi vil derfor samarbeide om å lage en egen agentavtale.

Agentavtale for skjønnlitteratur for voksne er allerede sagt opp, og siden våren 2022 har flere forlag derfor tilbudt sine forfattere en «anbefalt agentavtale» som skribentorganisasjonene ikke har vært med på å utforme, og som verken DnF, FF eller NBU anbefaler.  

Den «anbefalte agentavtalen» var lagt ut på Forleggerforeningens nettsider uten at skribentorganisasjonene var blitt opplyst om det. Ved å underskrive avtalen overdrar forfattere også rettigheter som berører forhold i Norge, til agentforlaget. Dette er helt nytt. 

Selv om NBUs agentavtale fremdeles gjelder, har vi fått vite at den «anbefalte agentavtalen» også er blitt tilbudt enkelte av våre medlemmer det siste året. Det skulle den ikke ha blitt.  

For å få oversikt over i hvilken grad den «anbefalte agentavtalen» er tilbudt NBU-medlemmer, ber vi alle medlemmer som har mottatt agentavtale fra forlaget sitt mellom mars-april 2022 og nå, om å sjekke at den er likelydende med den gjeldende avtalen. Ta kontakt med NBU om avtalene er ulike. 

Lederne i de tre skribentorganisasjonene: Alexander Løken (NBU), Heidi Marie Kriznik (DnF, til juni) og Eystein Hanssen (FF). Foto: Moment studio, DnF og Bonnier