Av Alexander Løken, leder i NBU

Aller først: Takk for et vel overstått årsmøte 25. mars, og for at jeg og andre tillitsvalgte som var på valg, ble vist fornyet tillit. Jeg vil også ønske våre to nye styremedlemmer Mahmona Khan og Nora Dåsnes velkommen, og takke for at dere ønsker å engasjere dere i NBU.  

Nye i styret: Nora Dåsnes og Mahmona Khan. Foto: Agnete Brun og Mahmona Khan

Vi har mange viktige saker på agendaen – boklov, ny normalkontrakt, nasjonal leselyststrategi – og vi ser fram til å fortsette arbeidet med friske tanker. Forhandlingene om normalkontrakt pågår for fullt, og vi er inne i en periode med hyppige forhandlingsmøter. Uten å røpe for mye kan jeg rapportere om et veldig godt samarbeid mellom Forfatterforeningen, Forfatterforbundet og NBU. 

Uhørt fra strømmetjenester 

I fjor satte NBU fokus på problemområder knyttet til strømmetjenestene for lydbøker, nærmere bestemt at flere forfattere og forlag følte seg diskriminert og utelatt samt at «storlyttere» av barnebøker skapte økonomiske bekymringer for tjenestene.

Les også:
Bok365: Strømmetak og korte barnebøker 

Temaet er nylig blitt aktualisert i en VG-kronikk, signert flere norske forlagstopper. NBU deler disse forlagenes bekymring, noe vi også har vært tydelige på i våre innspill til boklovsarbeidet. Som jeg skrev i et lederbrev i fjor høst:

Særlig er det en felles bekymring for den vertikale integrasjonen hos strømmetjenestene for lydbøker (Storytel, Fabel mfl.).  Tjenestene kan gjennom algoritmer og utvalg påvirke hva som lyttes mest til. Det er et gjentagende problem at de forlagseide tjenestene ser ut til å favorisere sine egne forfattere.

I boklovforslaget som er sendt til behandling av Stortinget, er ikke strømmetjenestene omfattet av en såkalt ikke-diskrimineringsklausul. Riktignok er strømmetjenestene pålagt å tilby stykksalg av alle lydbøker, men strømmingen – der mesteparten av omsetningen skjer – er ikke omfattet av denne plikten.  

I forrige uke hadde Bok365 en oppfølgingssak til VG-kronikken, der jeg luftet nettopp bekymringen over at strømmetjenestenes favorisering av moderforlagets lydbøker vil føre til dårligere utvalg for unge lyttere – og at mange forfattere går glipp av store inntektsmuligheter. 

Mer boklov

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og NBU-leder Alexander Løken med bokloven, som ble lagt fram 3. april. Foto: NBU

Torsdag 27. april uke var det høring av bokloven på Stortinget, der NBU stilte i panelet sammen med våre kollegaer i Forfatterforeningen, Forfatterforbundet, Grafill, NFFO og Oversetterforeningen. Vi har alle våre særinteresser og fokussaker, men vi var likevel samstemte om at det er en god boklov som er lagt fram – og at den i all hovedsak ivaretar forfatterne og lesernes interesser.

I NBUs muntlige innspill tillot jeg meg å gjenta noen poenger fra årsmøtetalen min:  

NBU representer barne- og ungdomsbokforfattere, og selv om de færreste av oss skriver særlig tykke bøker, mursteiner som de gjerne kalles, er våre bøker like viktige mursteiner i grunnmuren som hele bokbransjen er bygget på. Uten forfattere, oversettere og illustratører har vi ingen levende bokbransje i dette landet. Vi trenger forfattere for at forlag nok en gang skal kunne vise til rekordoverskudd, og for at bokhandlere skal kunne vise til stor bredde og godt utvalg. Forfattere er bredden. Vi står for utvalget.

De skriftlige innspillene til boklov av november 2022 og april 2023 kan leses her:

Regjeringen: Høringssvar fra Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere
Stortinget: Høringsinnspill fra Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere

I en felles kronikk i Klassekampen 2. mai (for abonnenter) gjentok skribentorganisasjonene budskapet om viktigheten av en boklov.  

Høytlesing i DKS 

Fredag 28. april ble det signert en ettårig pilotavtale mellom Kulturtanken og Kopinor om forvaltning av rettigheter ved høytlesing i DKS. 

Kopinors adm. direktør Yngve Slettholm og Kulturtankens direktør Øystein Strand undertegner avtalen. Foto: Kulturtanken

Enkelt forklart betyr det at forfattere og illustratører nå får betalt når de leser/viser illustrasjoner fra egne eller andres verk.  

Dette er en viktig sak for litteraturfeltet, og NBU har sammen med andre organisasjoner bidratt til å få på plass avtalen. Avtalen er foreløpig fersk, men vi skal oppdatere når vi vet mer om de konkrete rammene.

Nasjonal leselyststrategi 

NBU og andre organisasjoner i litteraturfeltet har det siste året «tjuvstartet» på regjeringens lovede arbeid med en nasjonal leselyststrategi, og gjennomført både panelsamtaler og seminarer – det siste av dem 26. april hos Norsk barnebokinstitutt.  

I april iverksatte også Kulturdepartementet endelig sitt arbeid, og det vil i første omgang bli arrangert et innspillsmøte 22. mai, der NBU er invitert.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kunnskapsminister Tonje Brenna på biblioteket på Rustad skole i Oslo i anledning oppstarten av den nasjonale leselyststrategien. Foto: KUD

Kulturdepartementet ønsker seg også innspill fra enkeltpersoner, og har formulert noen spørsmål de gjerne vil ha svar på:  

  1. Hva mener du/dere er de tre største utfordringene knyttet til lesing og leselyst? 
  2. Hva vil være de tre viktigste målgruppene for strategien? 
  3. Hva bør de tre viktigste tiltakene i strategien være? 
  4. Har dere gode eksempler på hva som bidrar til leselyst? 
  5. Er det andre viktige områder vi må huske på? 

Blant barne- og ungdomsbokforfattere er det høyt engasjement rundt leselyst, og vi oppfordrer flest mulig av dere å komme med innspill. Svarene kan sendes til leselyststrategi@kud.dep.no. 

Les mer om leselyststrategien her.

Apropos innspill: NBUs styre diskuterer i disse dager kandidater til NBU-prisen, som årlig går til en person eller institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge (se liste over tidligere vinnere her). Også her vil vi gjerne høre fra medlemmer. Forslag til prisvinnere kan sendes til administrasjonsleder Ellen: sekretariat@nbuforfattere.no.

Med det ønsker jeg dere en fortsatt god vår, og håper se flere av dere på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. NBUs tradisjonsrike barnebokbar går av stabelen torsdag 25. mai. Her vil Ingvild Bjerkeland, Nina Borge, Endre Lund Eriksen, Svein Nyhus, Hilde Myklebust, Nora Brech, Per Axel Prydz og Regine Toften Holst presentere sine ferskeste barne- og ungdomsbøker for nysgjerrige voksne.

NB: Det er fremdeles noen ledige plasser til Siri Pettersens masterclass på Lillehammer fredag 26. mai. Vi gleder oss!