I år går Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend til forfatter Kristine Rui Slettebakken. NBU gratulerer!

Kristine Rui Slettebakken (f. 1977) er fra Kragerø og bosatt i Oslo. I tillegg til å være barnebokforfatter jobber hun som skuespiller og lydbokinnleser. Hun er også teaterpedagog og har vært teaterlærer i videregående skole. I tillegg har hun en toårig forfatterutdanning ved Norsk barnebokinstitutt bak seg. Foto: Julie Pike

Slettebakken er forfatteren bak trilogien om Jo og Frida. Hun debuterte i 2020 med Jo har skjedd, som ble nominert til Trollkrittet. Oppfølgeren, Sommer med Jo, kom allerede året etter. For den mottok hun Kulturdepartementets Litteraturpris, og ble i tillegg nominert til både Brageprisen og ARKs barnebokpris. Med den tredje boka, På lag med Jo, er trilogien om Jo og Frida komplett.

– Å få bokhandelens stipend er en skikkelig fin anerkjennelse. Det betyr mye at noen følger med på det jeg jobber med og har troa på forfatterskapet mitt, sier Kristine Rui Slettebakken om tildelingen.  

I juryens begrunnelse står det:

Slettebakken skriver humoristisk og sårt om tilhørighet, kjærlighet og vennskap. Hun har lyktes med å skape den tøffe, morsomme og sympatiske karakteren Frida, som oppleves som helhetlig gjennom hele trilogien. Bøkene sprudler av energi, har et godt språk og skildrer troverdig fra en 11-12-årings perspektiv.

Kristine Rui Slettebakken er en forfatterstemme det er verdt å følge med på framover, for hun skriver med et overskudd det er få forunt. NBUs litterære råd innstiller med glede Kristine Rui Slettebakken til Bokhandelens forfatterstipend 2023. Vi håper dette vil være en inspirasjon til å fortsette med å skrive kvalitetsbøker for barn og ungdom. 

Barne- og ungdomsbokstipendet ble delt ut første gang i 2001. I år har stipendet økt fra 40 000 til 60 000 kroner.   

Tildelingen skjer på Litteraturfestivalen på Lillehammer 24. mai kl. 14. Stipendet deles ut av Bokhandlerforeningen i samarbeid med det litterære rådet i NBU.