Hvilke former for forbud finner vi i barnelitteraturen, og hvordan rammes litteratur for barn og unge annerledes enn voksenlitteratur? Lørdag 28. oktober holder Nisrin Maktabi-Barkouki, direktør for Norsk barnebokinstitutt, foredrag om forbudte bøker på Litteraturhuset i Oslo.

Nisrin Maktabi-Barkouki. Foto: Sven Edvard Erikson / Litteraturhuset

Barnebøker blir stadig revidert og endret i møte med nye konvensjoner og normer. Internasjonalt snakker vi gjerne om statlig sensur, men her hjemme i Norge tar «forbudene» ofte mindre synlige former. Tidligere i år raste debattene om endringer i bøkene til Roald Dahl, og diskusjoner om hva som er passende for barn, ble igjen på moten.

Nisrin Maktabi-Barkouki er direktør for Norsk barnebokinstitutt, tidligere seksjonsleder i Deichman, og har lang fartstid i Nasjonalbiblioteket og Det flerspråklige bibliotek. Hun vil snakke om hva som gjør barnelitteraturen særlig utsatt for sensur og forbud, og betydningen dette har der lesing anses som viktigst.

Tid: 28. oktober kl. 15:00 til kl. 16:00
Sted: Skram (2. etasje), Litteraturhuset i Oslo
Inngang: Kr 70

Les mer

I foredragsserien Forbudte bøker kaster Litteraturhuset lys over måtene litteratur forbys, sensureres og undertrykkes på, historisk og i dag.