Flere bøker av norske forfattere er blitt brukt til å trene opp kunstig intelligens-roboter – uten forfatternes tillatelse. NBU-leder Alexander Løken reagerer.

I går meldte VG at datasettet Books3 er blitt brukt av selskaper som Meta (som eier Facebook) og Bloomberg til å trene opp språkmodellene bak flere store KI-roboter. Books3 inneholder 183 000 verk, hovedsakelig piratkopierte e-bøker, ifølge det amerikanske magasinet The Atlantic.

Nå har The Atlantic laget en søkemotor for å hjelpe forfattere med å finne ut om deres verk er å finne i datasettet. Flere norske forfattere er å finne der, melder VG, bl.a. Vigdis Hjorth, Jo Nesbø, Maja Lunde, Per Petterson, Jostein Gaarder og Maria Parr.

– NBU er svært opptatt av å beskytte forfatternes rettigheter, og vi reagerer sterkt på denne typen ulovlig bruk, sier NBU-leder Alexander Løken. – Vi har sjekket alle NBUs medlemmer og ikke funnet flere enn dem som er avdekket i VG-saken, der kun to er registrert med barne-og ungdomsbøker. Vi tar uansett disse sakene på alvor og vil følge dem opp. Her må vi ha felles front med andre forfatterorganisasjoner, både nasjonalt og internasjonalt, og iverksette riktige tiltak.

Les VG-saken her.

(Forsidefoto: Alex Knight/Unsplash)