Hvert år inviterer NBU årets barne- og ungdomsbokdebutanter på debutanttreff. Forrige uke var ti av dem samlet i NBUs lokaler i Oslo.

Noen av debutantene hadde allerede gitt ut bøker for voksne. Andre ventet fortsatt spent på å få debutboka i hendene. Felles for alle var at de nå (også) kan kalle seg barne- og ungdomsbokforfattere.

Debutantene fulgte oppmerksomt med på det som ble sagt. F.v. med klokka: Håkon Marcus, Silje Bekeng-Flemmen (delvis skjult), Øyvind Berg, Emma Gullberg, Kari Mathilde Hestad, styreleder i Norsk Forfattersentrum Alfred Fidjestøl, NBU-leder Alexander Løken, Ola Nielsen Oldani, Lena Lindahl, Pia Sabel Gulling, Andreas Rand og Vaar Bothner. Helt til høyre sitter NBUs administrasjonsleder Ellen Liland. Alle foto: NBU

NBU-leder Alexander Løken åpnet kvelden med å gi debutantene en innføring i NBUs arbeid og samarbeidet med de andre aktørene i bokbransjen.

Den skal tidlig krøkes som god NBU-medlem skal bli. Alexander Løken viste bl.a. fram NBUs motto «De beste bøkene til de viktigste leserne».

Lena Lindahl debuterte som sakprosaforfatter for barn og unge med «Verdens første ballongferd» i 2012. Det var en blandet opplevelse, fortalte hun.

Etterpå informerte leder av NBUs litterære råd Johan B. Mjønes om rådet og hvordan man søker om stipend. Ikke vær blyge, sa han. Søk på alt dere er kvalifisert til. Deretter tok styreleder i Norsk Forfattersentrum Alfred Fidjestøl ordet for å fortelle om hvordan man går fram hvis man vil ut på veien og møte leserne sine.

Siste person ut var Lisa Lindahl, som fortalte om forfatterdebuten sin og ga debutantene et inspirerende, og realitetsorientert, innblikk i livet som forfatter.

Debutanttreffet ble i år som i fjor avsluttet med en quiz om barne- og ungdomslitteratur ved NBUs nestleder Sanne Mathiassen. De tre lagene gjorde det forbløffende jevnt; kun ett poeng skilte lagene.

Et av vinnerlagene, som bl.a. hadde full kontroll på sangene i Hakkebakkeskogen. F.v. Silje Bekeng-Flemmen, Kari Mathilde Hestad og Håkon Marcus. I bakgrunnen skimtes NBUs nestleder og quizmaster Sanne Mathiassen og rådsleder Johan B. Mjønes.

Det andre vinnerlaget koser seg med spørsmålene. F.v. Emma Gullberg, Lena Lindahl og Vaar Bothner.

Laget som måtte se seg slått med ett skarve poeng, hadde til gjengjeld det beste lagnavnet: «Hvite menn som pusher quiz». F.v. med klokka: Øyvind Berg, Alfred Fidjestøl, Ola Nielsen Oldani og Andreas Rand.

Takk til debutantene som møtte opp på treffet. NBU ser fram til å ønske alle velkommen som medlemmer når den tid kommer!