Lørdag 21. oktober var NBUs medlemmer samlet til medlemsmøte i Kronprinsens gate i Oslo.  

Årets konferansier var styremedlem Håkon Øvreås, som satte et humoristisk preg på dagen. Første programpost var NBU-leder Alexander Løkens åpningstale. Han oppsummert et begivenhetsrikt år for litteraturfeltet, blant annet med ny boklov, før han snakket om hvordan forfattere skal ivaretas og kompenseres nå som kunstig intelligens for alvor har gjort sitt inntog.  

Workshop og voksenopplæring 

Etter åpningstalen tok Alexander Løken og styremedlem Arne Svingen for seg hvor viktig det er for forfattere å sette seg inn i avtalene man blir tilbudt av forlag. Husk at forfattere har makten til å kreve bedre vilkår. Løken og Svingen presenterte først en fiktiv avtale som lå tett opp til eksisterende avtaler om bruk i digitale læremidler. Deretter ble medlemmene delt inn i grupper som diskuterte om det var noe de ville endre, stryke eller tilføye. Etterpå var det diskusjon i plenum, som skapte stort engasjement.  

Det jeg leste som barn 

Etter lunsj hadde forfatter Nina Borge fått oppgaven med å fortelle om sin barndoms inspirasjonskilder. Hos unge Borge gikk det i alt fra fantasy, i form av J.R.R. Tolkien, Robert Jordan og tegneseriene om Alvefolket, til hestefamiliesagaen om Sølvhingsten av Elyne Mitchell. Også eventyr på skjermen var en stor inspirasjonskilde, som filmklassikeren Den uendelige historie, basert på boken av Michael Ende. 

 

Sensur av barnebøker 

Åse Marie Ommundsen i aksjon på scenen. Alle foto: NBU

Åse Marie Ommundsen, professor i nordisk litteratur ved Oslo Met, holdt et tankevekkende foredrag om tabuer, varseltrekanter og sensur i barne- og ungdomslitteraturen før og nå. Flere norske forfattere har opplevd at tekster og illustrasjoner blir endret når de blir oversatt til andre språk. Ommundsen snakket også om innkjøpsordningen og dens rolle som portvokter. Det var flere spørsmål og kommentarer fra salen, og særlig innkjøpsordningen engasjerte medlemmene. 

Kulturell identitet 

Styremedlem Mahmona Khan ledet en samtale med Synne Sun Løes, Bjørn Sortland og Neha Naveen om kulturell identitet. På den ene siden har vi fremdeles en jobb å gjøre for å skape større mangfold i barne- og ungdomslitteraturen, mente panelet, men vi må samtidig passe på at litteratur ikke blir redusert til å skulle fylle en funksjon. 

På spørsmål om alle kan skrive om alt, mente panelet at man i utgangspunktet kan det, men at man bør skrive troverdig for å unngå å tråkke feil. Man må tørre selv om rommet kan føles smalt; det er viktig å skrive den boka man vil skrive, ikke den boka du tror du bør skrive. Det viktigste for leseren er ikke nødvendigvis forfatternes kulturelle ståsted, men historien de har lyst å fortelle. 

Samtaledeltakerne. F.v. Mahmona Khan, Neha Naveen, Bjørn Sortland og Synne Sun Løes.

Prisutdeling  

Den glade prisvinner sammen med NBUs leder Alexander Løken.

Medlemsmøtet ble avsluttet med prisutdeling. NBU-prisen ble delt ut for første gang i 1988 og går til en person eller institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge. I år gikk prisen til Mary Ailonieida Sombán Mari, som i 1976 utga den første norske barneboken på samisk, Ámmul ja alit oarbmælli, eller Ámmul og den blå kusinen.  Les juryens begrunnelse her.

Middag og fest 

Årets medlemsmiddag ble avholdt i Sjømannsforeningens selskapslokaler, som ligger et kort steinkast fra NBUs lokaler i Kronprinsens gate. Det ble en hyggelig middag i maritime omgivelser. Bare se her! 

Ellen sørger alltid for god stemning! F.v. med klokka: Ellen Liland, Lise Männikkö, Karin Kinge Lindboe, Widar Aspeli, Kari Grossmann og Mary Ailonieida Sombán Mari.

Stian Hole og Taran Bjørnstad.

F.v. med klokka: Anne Østgaard, Eli Hovdenak, Bjørn Sortland, Kristin Bortolotti, Ingelin Røssland og Atle Hansen.

F.v. med klokka: Irene Marienborg, Gudrun Skretting, Arne Lindmo, Hanne Gjerde Buch og Annette Münch.

F.v. med klokka: Harald Nortun, Mette Karlsvik, Linn T. Sunne, Håkon Øvreås, Alexander Løken og Line Halsnes.

F.v. med klokka: Helga G. Eriksen, Johan B. Mjønes, Irmelin Persdatter Gustavsen, Nina Nordal Rønne og Åse Ombustvedt.

F.v. med klokka: Kirsti Kristofferen, Rut Granli, Sanne Mathiassen, Hannah Mileman og Nora Dåsnes.

F.v. med klokka: Mahmona Khan, Johanne Emilie Andersen, Marit Reiersgård, Laura Djupvik, Kari Saanum og Sylvi Jane Husebye.

Og alle var enige om at det var en topp fest! Fremst Hilde Hodnefjeld og Anneli Klepp. Bakerst Elisabeth Moseng og Magnus Buen Halvorsen