Medlemmer

Wenche Blomberg er død

Forfatter Wenche Blomberg er død, 80 år gammel. Hun gikk bort 27. oktober 2023. 

Wenche Blomberg ble født i 1943 og vokste opp på Tjøme i Vestfold. Hun var bosatt på Grünerløkka i Oslo. Foto: Wikimedia

Wenche Blomberg utdannet seg til både journalist, bibliotekar og kriminolog. I 1978 debuterte hun som barnebokforfatter med bildeboka Hvem lager det? , og i årene som fulgte skrev hun en rekke bøker for unge lesere, blant annet Appelsinenes land (1980), Jeg skal få en katt (1983, illustrert av Jan-Kåre Øien), Kiai! (1987) og Vesle Perlegrå (2004, illustrert av Bo Gaustad). Blomberg mottok Kulturdepartementets bildebokpris i 1983.

I 1992 mottok Wenche Blomberg NBU-prisen (den gang ULF-prisen) for innsatsen for å etablere og utvikle Fjellbiblioteket. Fjellbiblioteket var 15 barneboksamlinger ved Den norske Turistforenings betjente hytter. Blomberg tok initiativ til Fjellbiblioteket i 1981, da hun lånte ut egne bøker til Rondvassbu turisthytte.

Blomberg jobbet også som forsker ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi og skrev flere fagbøker, blant annet For døve ører (1990) og Karoline og vitenskapen (1993) om overgrep i psykiatrien og Galskapens hus. Internering og utskilling i Norge 1550—1850 (2002) om de psykiatriske institusjonenes historie. I 2006 ble hun tildelt Norges forskningsråds formidlingspris for sitt arbeid om galskapens historie i Norge.

— Wenche Blombergs viktigste ressurser er hennes egen forskning og sterke engasjement, sa daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal, som overrakte henne prisen. — Hun viser at god forskningsformidling er mulig når man brenner for det  og er derfor en høyst fortjent vinner.

Vi lyser fred over Wenche Blombergs minne.

 

Kommentarfeltet er stengt

Ansvarlig redaktør: Alexander Løken
Redaktør: Elin Hansson

E-post: sekretariat@nbuforfattere.no

Telefon: (+47) 22 47 85 70

Postadresse: Postboks 1898 Vika, 0124 Oslo