Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2023 går til den islandske bildeboka Eldgos av Rán Flygenring. Dette er det tiende året prisen blir delt ut. NBU gratulerer!

Rán Flygenring. Foto: Sebastian Ziegler

Norges nominerte var bildebøkene Ikke! av Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.)  (Cappelen Damm, 2022) og Berre mor og Ellinor av Ingrid Z. Aanestad og Sunniva Sunde Krogseth (ill.) (Gyldendal, 2022). I tillegg var Mary Ailonieida Sombán Mari, som nylig mottok NBU-prisen, og Sissel Horndal (ill.) fra det samiske språkområdet nominert for bildeboka Arvedávgeriikii (Davvi Girji, 2022).

Se de øvrige nominerte her.

Prisen er på 300 000 danske kroner og ble delt ut i Operaen i Oslo av forfatter Maja Lunde.

Om prisen
Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut for første gang i 2013, og fyller altså ti år i år. Tre ganger har prisen gått til en norsk forfatter og/eller illustratør. I 2014 fikk Håkon Øvreås og Øyvind Torseter prisen for Brune,  i 2019 mottok Kristin Roskifte den for bildeboka Alle sammen teller, og i fjor gikk prisen til Nora Dåsnes og hennes tegneserie Ukjent anrop.

Les mer om tiårsjubileet her.