Et samlet årsmøte  i 2024 vedtok å endre inntakskriteriene fra to bøker til èn. Under diskusjonen om handlingsplanen ble det også vedtatt at NBU skal jobbe for å få på plass en innkjøpsordning for lettlestbøker.

Årsmøtet på Lenangkollen ble holdt 16. mars i 2024 med hvitt snødriv utenfor vinduene. Foto: Elin Hansson

Tradisjonen tro gikk NBUs årsmøte for seg på Leangkollen hotell i Asker helgen før påske. Også i år var det et skikkelig snøvær, men heldigvis kom alle fram til slutt.

Kampklar leder

Årsmøtet ble åpnet av en meget personlig appell fra leder Alexander Løken.

– I en liten notis i Klassekampen første mars kunne man under overskriften «Forlag i Gaza nedbrent» lese følgende: «Det er ikke bare tusenvis av menneskeliv som går tapt i Israels angrep på Gaza – også kulturhistorie og møysommelig opparbeidede boksamlinger jevnes med jorda. Nå er enda et av Gazas litterære samlingspunkter ødelagt, melder nettstedet Lithub: Bibliotek og forlagshuset Al-Kalima, som ble etablert i 2006, er fullstendig nedbrent. Nettstedet viser også til oppdateringer på sosiale medier fra palestinerne, som melder at mange i Gaza nå bruker bøker som brensel for å lage mat og holde varmen. Som en lærer formulerer det: «Bøker pleide å tenne gnisten i vårt indre. Nå bruker vi dem til å mette våre barn».

Alexander trakk historiske paralleller og pekte på at vi sitter her på berget i nord med privilegier de fleste kan drømme om. Han sammenlignet oss med fiolinistene på Titanic, til humring fra salen, men så satte han inn støtet.

– NBUs formål er å ivareta norske barne- og ungdomsbokforfatteres faglige og økonomiske interesser. Og i all beskjedenhet: Vi er de eneste som gjør det! Hvis ikke NBU roper opp, kan barne- og ungdomsbokforfatterne fort bli plassert på barnebordet i en paraplyorganisasjon, der andre enn oss bestemmer premissene. Hvis ikke NBU kjemper oss til en rettmessig plass ved voksenbordet, kan vi fort bli avspist med en dårligere normalkontrakt eller færre stipendmidler. Dette er motivasjonen min, dette er motoren og drivkraften i foreningen. Dette er grunnen til at vi ble stiftet i 1947 og at vi i snart syvogsøtti år har tatt kamp etter kamp etter kamp – og langt på vei har vunnet fram.

Her kom det applaus og tilrop fra salen.

– Det er flere kamper i horisonten, ikke minst den om vårt eksistensgrunnlag, fortsatte han. – For en framtid der ingen lenger leser, der boka har mistet sin relevans i en gjennomdigitalisert verden, er ikke lenger et dystopisk skremmebilde. Kampen for lesingen, er vår viktigste kamp, og den må vi ta i fellesskap med våre skribentkollegaer, med forleggerne, og bibliotekarer, bokhandlere, politikere, lærere og alle andre som ser viktigheten av at vi er et lesende og skrivende folk, avsluttet han.

Og med det var lista lagt for det som skulle bli et historisk årsmøte i NBU!

Senke medlemskriteriene

I år hadde styret kun satt én vedtakssak på agendaen, men det var også en viktig en, nemlig å senke inntakskravet fra to bøker til én.  «Det er gjerne som fersk forfatter at man har behov for råd, veiledning og et faglig nettverk å kunne støtte seg til» skrev de i årsmøtepapirene. Dette kom det ingen protester imot fra salen, og forslaget ble klubbet igjennom.  Under diskusjonen rundt handlingsplanen ble det også vedtatt at NBU skal jobbe for å få på plass en egen innkjøpsordning for lettlestbøker.

Nina Nordal Rønne er ny i det litterære råd. Foto: privat.  Det samme gjelder Asbjørn Rydland. Foto:  Sara Olivia Sanderud. Sunniva Relling Berg er ny i NBUs styre. Foto: Tove K. Breistein

Nye medlemmer i styre og råd

Alle kandidatene som valgkomitéen hadde innstilt til styret og det litterære rådet ble valgt av årsmøte. Derfor kunne vi klappe inn Asbjørn Rydland og Nina Nordahl Rønne i det litterære råd, og Sunniva Relling Berg i styret. A. Audhild Solberg ble valgt inn som nytt medlem i valgkomitéen.

Anne Helgesen har skrevet bok om dama som var mer enn «bare» hele Norges mormor. Foto: Elin Hansson

Kulturelt innslag om Vestly

Anne Helgesen sto for årets kulturelle bidrag. Hun har skrevet biografien «Anne-Cath. Vestly Mye mer enn mormor» som gir et nytt blikk på forfatterskapet til en av Norges mest kjente og kjære barnebokforfattere. Det var spennende å høre om hvordan Anne-Cath hadde gått fra scenen, til barnetimen for de minste, og til sist til litteraturen. Anne Helgesen fortalte hvordan Anne-Cath brukte Stanislavskis metode «kunsten å oppleve» inn i skrivingen, slik som da hun lærte seg å spille fele fordi Guro, hovedpersonen i boka hun skrev, gjorde det. Helgesen tok også bladet fra munnen og refset Vestlys tidligere redaktører. Hun påpekte at mens Vestly skrev de siste bøkene sine hadde hun begynnende demens, og det gjorde at de ikke holdt den samme litterære kvaliteten som de første.

En meget glad Håkon Solheim Marcus mottok NBUs debutantpris Trollkrittet fra Alexander Løken (t.v.) og Johan B. Mjønes (t.h.). Foto: Elin Hansson

Trollkrittet til Håkon Solheim Marcus

På kvelden var det duket for utdelingen av NBUs debutantpris Trollkrittet.

– Å være tenåring og kjenne seg annerledes, er kanskje ungdomsbokklisjeen over noen, startet Johan B. Mjønes talen til Håkon Solheim Marcus. – Om man i tillegg skriver fantasy, befinner man seg raskt i et tettvokst klisjelandskap. Da er det viktig med god orienteringsevne. Håkon Solheim Marcus debuterte høsten 2023 med fantasyfortellingen Villdyr, og viste umiddelbart at han hadde kunnskap om både kart og terreng. Les hele juryens begrunnelse her.

Og mens medlemmene koste seg med en bedre middag, ble også de tradisjonsrike middagsprisene til NBU delt ut.

Ahmed Akef Khateeb har sittet som leder for Innkjøpsordningen for barn- og ungdom i Kulturrådet. Foto: Elin Hansson

Innkjøpsordningen på fagdagen

Litterær kvalitet ble et slags gjennomgående samtaleemne utover kvelden og inn i de små timer. Og på sett og vis handlet også fagdagen om det, eller i hvert fall hva Innkjøpsordningen anser som litterær kvalitet. Men først var vi så heldige å få en samtale mellom to gnistrende gode tegneserieskapere, nemlig Nora Dåsnes og Malin Falch. De snakket om inspirasjonskilder og hvordan de begge hadde elsket tegneserien «Witch» som barn. Og litt om både Disney og Studio Ghibli.

Etter dette var det Ahmed Akef Khateeb som fortalte om sine år som leder av komiteen for Innkjøpsordningen for barne- og ungdomsbøker. Det kom etterhvert mange spørsmål fra salen, så dette er et tema som engasjerer medlemmene. Deretter var det debatt mellom forfatter og illustratør Lene Ask, forlagssjef for Aschehoug barn- og ungdom, Sverre Henmo, og Ahmed Akef Khateeb, hvor Arne Svingen var ordstyrer.

Arne Svingen ledet en spennende debatt om makta de som sitter i Innkjøpsordningen har, deltakerne var Ahmed Akeef Khateeb, Sverre Henmo og Lene Ask. Foto: Elin Hansson

Vi gleder oss til flere debatter ved neste korsvei!