Da Oda Valle (f.1983) var liten skrev hun «Forfatter» på drømmeyrke i skoledagbøkene sine. Ikke uventet debuterte hun ifjor med tegneserieromanen Esters Univers som er allerede er blitt oversatt til svensk og dansk. Hun ble også nominert til Kulturdepartementets pris for beste barne- og ungdomsbok-debut i 2023. 

Oda Valle er født og oppvokst i Bergen, men bor nå i Søfteland i Bjørnafjorden
kommune. Esters Univers er debutboka hennes som hun kom ut med på Aschehoug ifjor. Foto: Oda Berby

Hva betydde bøker for deg i oppveksten?
– Jeg vokste opp med bøker rundt meg og jeg var oppslukt av de. Jeg ble  aller mest fascinert av tegningene jeg så i billedbøkene. Jeg ble så imponert over hvordan bilder kan fortelle så mye, og jeg likte å se på  alle de små detaljene i bildene.

Hvorfor ville du bli forfatter?
– Jeg ville bli forfatter allerede som barn. Jeg skrev det i skoledagbøkene mine. Drømmeyrke: forfatter. Det var så spennende å lese og skrive. Jeg tenkte at det var det jeg MÅTTE bli. Tenk å kunne tegne og skrive noe som inspirerer barn. Å gi barna en mulighet til å drømme seg vekk litt fra hverdagen og skape fantasifulle verdener. Det er som magi.

Hvorfor har du valgt å skrive for barn og ungdom?
– Det føles som det eneste rette for meg. Det er alltid barn og ungdomslitteratur som har inspirert meg. Det er noe spesielt med å være med på å inspirere unge mennesker. De har så mye engasjement og de er utforskende. Jeg elsker å jobbe med barn. De er ikke redd for å si det de tenker.

Er det en rød tråd eller fellesnevner i dine bøker?
– Jeg ønsker å lage bøker som er igjenkjennbar for barn. Bøker de kan relatere seg til og få en følelse av at de ikke er alene. Å belyse temaet utenforskap og vise at det er normalt å ha sterke følelser. Man har lov til å vøre sint og kjenne på sorg. Jeg liker å kunne kjempe for de som står litt utenfor, og at det å være annerledes er en styrke. Jeg er en forkjemper for underdogs.

Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?
– Illustrasjoner. Jeg ønsker at tegningene skal være like viktig som teksten. En illustratør har like mye verdi som en forfatter. Man kan si så mye bare med bilder. Jeg elsket å se på bilder i bøker med masse detaljer da jeg var barn. Å kunne drømme seg bort. Det ga meg så mye. Det var blant annet Hans Normann Dahl sine tegninger som inspirerte meg til å bli illustratør og forfatter. Han skapte en glød i meg som aldri forsvant.

Hva liker du å gjøre når du ikke skriver?
– Gå turer i storbyer og i naturen. Å reise. Jeg elsker også å høre på musikk, se gode filmer og gå på teater. Være med familien min og katten min. Elsker dyr.

Hva slags forventninger har du til NBU?
– Jeg håper å få muligheten  til å treffe andre fra miljøet. Jeg tror det vil føre til unike møter å treffe likesinnede der vi kan dele både ideer, men også frustrasjoner. Man kan føle seg litt ensom som forfatter. Det er viktig å dele erfaringer. Det kan også gi mye inspirasjon og jeg kan få gode tips til å bli en bedre forfatter. Jeg ser frem til foredrag, workshops og festivaler. Gleder meg allerede! Det er en ære å være med i NBU.