En gjeng heldige barne- og ungdomsbokforfattere fikk et innblikk i Ragnar Aalbus forværelse på NBUs masterclass på Kulturhuset Banken på Lillehammer i dag. 

Ragnar Aalbu har mange morsomme titler i bøkene sine, både odelsgutt og lærersønn, men i dag var han illustratør og forfatter Aalbu som delte fra sitt liv og virke. Foto: Elin Hansson

Ragnar Aalbu er en av Norges fremste bildebokskapere. I dag holdt han masterclass på Kulturhuset Banken på Lillehammer. Her delte han raust fra egen skrive- og tegneprosess.

– Jeg synes bildeboka er et fantastisk medie å holde på med, åpnet han med å si. – Det er frustrerende, men det gir meg mye. Bildeboka er et medium som er åpent for lek.

Ragnar Aalbu har 20 års jubileum som forfatter i år. Han er to ganger nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, og har mottatt priser som Kulturdepartementets bildebokpris og flere gull i Visuelt. I tillegg har han klart å publisere en bok i året siden 2004. Bare det i seg selv er imponerende.

Flere leselag i bildeboka

At Ragnar er en nestor innen bildebokfaget er ingen hemmelighet. Derfor var det spennende å se hvor han henter inspirasjonen sin fra.

Noe av det han snakket om under masterclassen er hvordan han jobber med leserlag i teksten. Han har hovedfokus på barneleseren, men tenker også på den voksne leseren som leser boka for førtiende gang på rad. Og viktigheten av at det skal være interessant både for liten og stor.

– Det første de fleste legger merke til i bøkene mine er humoren, sa han. – Men i de andre leselagene handler det om personer som må bevege seg ut av sitt naturlige element. Dypest sett handler vel alle bøkene mine om identitet.

Ragnar Aalbu er bevisst både den lille og den store leseren når han lager bildebøker.

Prosessen til ferdig bok

Ragnar Aalbu kaller seg for sesongarbeider, med det mener han at han har en årssyklus.

– Høsten begynner med idéarbeid, deretter bygger jeg opp en historie, lager skisser, jobber med tekst og illustrasjoner – og bokdesign – til boka leveres på forsommeren året etter, fortalte han.

Han jobber ofte med flere idèer samtidig, til en plutselig løsner og han forstår at det blir den neste boka.

– Jeg jobber tett med redaktøren min, Fredrik de Fiore. Hvis han har tro på idèen gir det meg giv til å jobbe videre selv.

Ragnar Aalbu snakket om alt fra andre illustratører som inspirerer ham, til hvilke verktøy han bruker i illustrator og photoshop. Foto: Elin Hansson

Takk til Ragnar Aalbu og alle forfatterne som tok turen!