Kjære forfattere!

Onsdag 29. mai ble den etterlengtede leselyststrategien lansert av kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun på Norsk litteraturfestival på Lillehammer. Flere av de foreslåtte virkemidlene, deriblant styrking av skolebibliotekene og innkjøpsordningene, er i tråd med NBUs innspill. Samtidig savner vi en mer helhetlig satsning og konkrete tall og budsjettposter. Les mer om leselyststrategien her!

Styreseminar i Gøteborg

Med årsmøtevedtak om ny strategi- og handlingsplan i bagasjen dro NBUs styre på seminar i Gøteborg fra 15. til 17. april. Vi diskuterte de nyeste punktene i handlingsplanen, om ytringsfrihet og innkjøpsordningen for lettlestbøker, og la planer for det kommende årets medlemsaktiviteter og politiske kampsaker. En annet aktuell diskusjon var kunstig intelligens, og hvordan det kan endre forfattere og illustratørers arbeidsvilkår. Vi dykket også ned i temaet om en eventuell paraplyorganisasjon for forfatter- og oversetterforeningene.

Det ble tettpakkede dager i møterommene, som vi var så heldige å få låne av Stadsbiblioteket og litteraturhuset i Gøteborg. På Statsbiblioteket fikk vi også en omvisning av entusiastiske bibliotekarer. Særlig lot vi oss imponere av de to bokbussene som er å se i Gøteborgs bykjerne og forsteder. Norske byer burde absolutt la seg inspirere!

Sanne Mathiassen, Arne Svingen, Sunniva Relling Berg, Håkon Øvreås, Nora Dåsnes, Alexander Løken og Ellen Liland på tur i Gøteborg. Foto: NBU

«Kjendisbøker» på NRK

Styret var knapt hjemme fra Gøteborg før NRK satte temaet «kjendis-barnebøker» på agendaen. Saken ble først omtalt på nrk.no og på Nyhetsmorgen, før jeg stilte i diskusjon på Dagsnytt 18. Temaet ble også funnet verdig en liten snutt på Dagsrevyen, og ble dagen etter diskutert i Fredagspanelet på P2. For oss barne- og ungdomsbokforfattere er det uvant med så mye oppmerksomhet hos rikskringkasteren, og det belyser kanskje kjernen i problemstillingen: Et stadig økende kjendisfokus.

For er det viktigere at man har et kjent ansikt, har vært på TV og har mange følgere i sosiale medier, enn at man skriver gode historier? Det ene utelukker ikke det andre, vil nok mange si. Og la meg understreke: NBU heier på alle som ønsker å skrive barnebøker! Dette handler ikke om at musikere, skuespillere, komikere eller influencere ikke er i stand til å skrive gode bøker. Mange har erfaring med skriving i andre former, og har et godt instinkt for å lage fine, underholdende historier.

Kjernen i problemet er heller at forlag nærmest head-hunter kjente folk, som ikke nødvendig har skriveerfaring. Det krever mye ressurser og tid fra allerede pressede barnebokredaksjoner å få disse prosjektene i havn, og det er heller tvilsomt at vanlige forfattere får den samme oppfølgingen og tilretteleggingen.

Det er viktig at forlagene er bevisste på samfunnsansvaret de har, og at de ikke er med på å kultivere et økende kjendisfokus.

Se debatten og nyhetsinnslaget her:

DAX18

Dagsrevyen

Litteraturfestivalen på Lillehammer

Det var ikke bare lanseringen av leselyststrategien som trakk publikum på Lillehammer. NBUs tradisjonsrike Barnebokbar førte også til stinn brakke, med Håkon Solheim Marcus, Vaar Bothner, Ida Therese Klungland, Ola Nielsen Oldani, Inger Johanne Sæterbakk og Maria Parr på scenen. Også populært var NBUs Masterclass, denne gangen med eminente Ragnar Aalbu, som i år feirer tjue år som forfatter og illustratør. Les mer her!

Bokhandelens stipender ble som vanlig delt ut på Lillehammer, og det er NBUs litterære råd som innstiller barne- og ungdomsbokstipendet. I år kunne vi glede oss over at det var tegneserieskaper Lars Henrik Eriksen som ble tildelt det gjeve stipendet på 60.000 kroner. NBU gratulerer!

Også Uprisen ble delt ut på Lillehammer. Jubelen sto i taket i festsalen på Maihaugen da Neda Alaei, for andre gang, kunne hanke inn prisen. NBU gratulerer Neda og de andre nominerte. Takk for at dere skriver for ungdom!

Stinn brakke på NBUs barnebokbar på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Foto: NBU

Avtaler og kontrakter

NBU får stadig spørsmål om diverse forlagsavtaler, særlig om bruk i læremidler og digitale skolebibliotek. Flere av dere som kontakter oss viser til «voksenopplæringen» som styremedlem Arne Svingen og jeg hadde på fjorårets medlemsmøte. Budskapet vårt var enkelt: Les avtaler grundig og still spørsmål! Og det er tydelig at budskapet har nådd gjennom. Senest denne våren har vi klart å «krangle» til oss bedre vilkår fordi både NBU og dere forfattere har stilt de rette spørsmålene. Så fortsett å ta kontakt med oss. Det er bare gjennom felles innsats at vi får til endringer!

Med det vil jeg ønske alle en solrik innspurt til ferien!

Av Alexander Løken, leder i NBU