Når skriver jeg kontrakt?

Illustrasjon: Ragnar Aalbu

Når skriver jeg kontrakt med forlaget?

Forlagene har litt ulik praksis på dette, men det er vanlig å signere kontrakt når romanen nærmer seg trykkeklar. Spør gjerne redaktøren din. Pass på at kontrakten er signert før boka går i trykken.

Hva er normalkontrakten? Hva bør jeg gjøre før jeg skriver under?

Du bør nøye sammenlikne kontrakten du har fått forelagt med normalkontrakten vi har liggende her på nettsiden. Alle punktene skal være identiske. Finner du avvik, bør du ta kontakt med forlaget for forklaring. Normalkontrakten er fremforhandlet i felleskap mellom NBU og Den Norske Forleggerforening. Det finnes bare én gjeldende normalkontrakt, men enkelte forlag bruker navnet om sin egen variant. Forlag som er medlem av DNF, plikter å bruke normalkontrakten når de inngår avtale med medlemmer av NBU. De er ikke pliktige til å benytte normalkontrakten om du ikke er medlem, men de fleste forlagene gjør det likevel. Er du fortsatt i tvil, bør du henvende deg direkte til NBU før du signerer.

 Kan man avtale noe annet med forlaget enn det som står i normalkontrakten?

Ja, du står fritt til å forhandle fram andre vilkår med forlaget ditt. Vi anbefaler at du bruker normalkontrakten som utgangspunkt. Alt du forhandler deg fram til, bør være bedre vilkår enn de du finner i denne.

 

Legg igjen kommentar

Ansvarlig redaktør: Alexander Løken
Redaktør: Elin Hansson

E-post: sekretariat@nbuforfattere.no

Telefon: (+47) 22 47 85 70

Postadresse: Postboks 1898 Vika, 0124 Oslo