I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

På torsdag ble de nominerte til Brageprisen annonsert. Den deles ut den 28. november, og her kommer en fullstendig liste over de nominerte i de forskjellige kategoriene:

Åpen klasse: Ungdomsbøker
• Aina Basso: Inn i elden
• Linn T. Sunne: Lille ekorn
• Arne Svingen: Sangen om en brukket nese
• Harald Rosenløw Eeg: Hunger

Barne- og ungdomsbøker
• Øyvind Torseter: Hullet
• Gaute Heivoll og Lisa Aisato: Svalene under isen
• Kari Stai: Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake
• Geir Gulliksen og Anna Fiske: Iben og forvandlingen

Sakprosa
• Jon Gangdal og Bjørg Gjestvang: Trond Bolle. Alles helt, min mann
• Torbjørn Færøvik: Maos Rike. En lidelseshistorie
• Tor Eystein Øverås: I dette landskap – Artikler og essay
• Aage Storm Borchgrevink : En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til Utøya

Skjønnlitteratur
• Kjartan Fløgstad: Nordaustpassasjen
• Kjartan Hatløy: Kjøkkendikt
• Cecilie Løveid: Flytterester
• Lars Amund Vaage: Syngja

Oprah Winfrey. (Bildet er lånt fra dagbladet.no)

Dagbladet informerer om at Oprah Winfrey er stor fan av Fifty Shades-serien til E.L. James. Hun omtaler det som en guilty pleasure, og etterlyser flere “juicy scener.”

Nå får barne- og ungdomsbøkene endelig en egen litteraturpris i regi av Nordisk råd. Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962. I denne artikkelen hos Aftenposten hevdes det at dette er på høy tid – strengt tatt burde barne- og ungdomsbøkene være i fokus fra starten av.

– Den somalske poeten, dramatikeren og låtskriveren Warsame Shire Awale ble skutt og drept nær sitt hjem i Mogadishu forrige mandag. Han har tidligere kritisert den islamske terrorgruppa al-Shaabab for blant annet å misbruke guds navn som skalkeskjul for å villede mennesker. Han hadde mottatt flere dødstrusler før ukjente gjerningsmenn tok livet hans i forrige uke.

Bokhandelen Powerhouse Arena var blant de som fikk hard medfart mens Sandy herjet i New York. De hadde drøye 70 cm vann over hele butikken. (Bildet er lånt fra latimes.com)

– I ettervirkningen av superstormen Sandy som herjet seg gjennom blant annet den amerikanske østkysten, har forfatteren Theo Larwence skrevet en kronikk i Huffington post under tittelen When Dystopia Becomes Reality: Mystic City and Hurricane Sandy. Han forteller om at den nye romanen hans Mystic City plutselig ble skummelt realistisk: This week, I found myself wondering: what happens when fiction becomes fact? When I invented the setting for Mystic City, the flooding of Manhattan streets didn’t actually seem probable to me. Rather, I thought the idea was far fetched enough to make for a great dystopia. And yet, Hurricane Sandy has provided a glaring truth–sometimes, even our wildest, most dangerous dreams can come true. The LA Times har dessuten en oversikt over hvordan det gikk med forskjellige bokhandler i New York. Det gikk ikke særlig bra for mange av dem.

I Danmark reagerer mange på tittelen til en ny barnebok. Boka om spøkelser – av forfatter Bo Bomuld – har fått tittelen Døde børn børster ikke tænder. Forlaget JP/Politikens har fått mange reaksjoner på facebook-siden sin, der omkring 70 brukere har kommentert for å vise sin misnøye. Forlaget har gått ut med en beklagelse og hevder å forstå hvorfor tittelen kan vekke sorg og sinne hos enkelte, men påpeker at dette ikke spiller på virkeligheten: “- Men i dette tilfellet er det snakk om noe så uskyldig som en spøkelsesbok, som på en humoristisk måte forteller spøkelseshistorier fra Danmark og leker med alle klisjeene denne sjangeren har å by på: spøkelser, gjenferd, ånder – og altså også død. Men dette er ikke “død” som i virkeligheten, men som i “historiene.”

NRK har kåret Norges morsomste bok, basert på lesernes stemmer. Vinneren ble Alvdalstrilogien av Kjell Aukrust.

Keira Knightley i den nye filmatiseringen av Anna Karenina (bildet er lånt fra latimes.com)

– Dersom du kunne tenke deg å kle deg ut som Anna Karenina, den tragiske heltinnen skapt av russiske Leo Tolstoj, får du mulighet til dette nå. Banana Republic har nemlig sluppet sin Anna Karenina-kolleksjon. Se bilder hos LA Times. Inspirasjonen har de hentet fra filmen med Keira Knightley i hovedrollen. Dette er allikevel på ingen måte første gang klesmerker lar seg inspirere av bøker. På denne siden kan du blant annet lese om det japanske merket som lar seg inspirere av Miss Marple, eller det australske merket som designer barneklær med bøkene til Brönte-søstrene som mal.

Publisher’s Weekly har kåret de 140 beste bøkene fra 2012. På lista finnes blant annet Hilary Mantels Bring Up the Bodies (som også vant Bookerprisen i år), Miraklenes tid av Karen Thompson Walker og John Greens The Fault in Our Stars.

– Lurer du på hva slags bøker folk leser når det er kaldt ute? Det gjør The Guardian også, og de inviterer leserne sine til å legge igjen forslagene i kommentarfeltet her.

Da Jimmy Savile-skandalen sprakk, følte hans autoriserte biograf seg forrådt og knust. (bildet er lånt fra theguardian.co.uk)

– Alison Bellamy, som skrev den autoriserte biografien om Jimmy Savile, føler seg forrådt etter at det kom frem at BBC-kjendisen har misbrukt en helt enorm mengde barn i flere tiår. Hun sier at hun hadde – i likhet med alle andre – hørt ryktene om at han likte småjenter, men at hun avviste dem som nettopp rykter. Da hun allikevel spurte ham om det, var han svært avvisende og kalte påstandene latterlige. Hun godtok svaret. Nå etter hans død har det altså kommet frem at de slett ikke var latterlige i det hele tatt.

– Liker du fine omslag? Her er en samling av de mange omslagene til klassikeren War of the Worlds av H.G. Wells.

NaNoWriMo er i full gang. Her skriver tusenvis av brukere fra verden over hver sin roman på en måned. Det er i allefall målet. Er du med i år, eller har du vært med før?