Forfatterstart

 

Illustrasjon: Anna Fiske

Hvordan blir jeg forfatter? Fins det en egen utdanning for det?

Det kreves ingen formell utdanning for å bli forfatter. I prinsippet kan du få utgitt en bok dersom et forlag har tro på manuset ditt, eller hvis du velger å selvpublisere. Men det fins gode forfatterutdanninger det er verdt å merke seg. Ønsker du å skrive barne- og ungdomsbøker, har Norsk Barnebokinstitutt en egen forfatterutdanning du kan søke på.

Finnes det etterutdanninger for etablerte forfattere?

Det finnes ingen etablert etterutdannelse for forfattere, men flere av forlagene arrangerer skrivekurs. Enkelte av disse er forbeholdt allerede publiserte forfattere. NBI (Norsk barnebokinstitutt) arrangerer en del workshops, så følg med på deres hjemmeside.

Kan NBU lese en tekst jeg har skrevet?

Nei, det har vi ikke anledning til. Du kan eventuelt leie en forfatterkonsulent. Konsulenter kan man finne på nett eller ved å kontakte Norsk Forfattersentrum.

Hvordan lager jeg min egen hjemmeside?

NBU kan ikke hjelpe deg med dette. Det fins god programvare tilgjengelig og ulike publiseringsverktøy på nett, eller man kan spørre en webdesigner om hjelp.

Kan jeg selge en bokidé til et forlag?

Det er ikke vanlig med kjøp og salg av bokideer. Hvis du derimot har gitt ut en bok på et forlag, er det vanlig å diskutere nye ideer med redaktøren før man går i gang med arbeidet. Du finner en passende arbeidsform for deg i samarbeid med redaktøren din.

Hva gjør jeg hvis forlaget først har sagt ja til et manus, men deretter ikke vil gi ut boka likevel?

Det kommer an på hvor langt i prosessen dere har kommet. Er kontrakten blitt signert? Og i så fall, har det skjedd et kontraktsbrudd? Snakk først med redaktøren din og finn ut hva som er årsaken.

Kan jeg sende manus til flere forlag samtidig? 

Ja, det har du lov til. Vær likevel klar over at noen forlag gjerne vil bli informert om dette.

Hvilket forlag bør jeg velge?

Når du skal sende inn manuset ditt til et forlag, anbefaler vi at du velger et som tilbyr normalkontrakt. Se Normalkontrakten med kommentarer her.

Legg igjen kommentar

Ansvarlig redaktør: Taran L. Bjørnstad
Redaktør: Ingelin Røssland

E-post: sekretariat@nbuforfattere.no

Telefon: (+47) 22 47 85 70

Postadresse: Postboks 1898 Vika, 0124 Oslo