Hvordan blir jeg forfatter?

Hvordan blir jeg forfatter? Finnes det en egen utdanning?

Det kreves ingen formell utdanning for å bli forfatter. I prinsippet kan du få utgitt en bok dersom et forlag har tro på manuset ditt, eller hvis du velger å selvpublisere. Men det finnes gode forfatterutdanninger det er verdt å merke seg (se flere her). Ønsker du å skrive barne- og ungdomsbøker, har Norsk barnebokinstitutt en forfatterutdanning på bachelornivå. Norsk barnebokinstitutt tilbyr også et masterstudium i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling.

Illustrasjon: Anna Fiske

Finnes det etterutdanninger for etablerte forfattere?

Det finnes ingen etablert etterutdannelse for forfattere, men flere av forlagene arrangerer skrivekurs. Enkelte av disse er forbeholdt allerede publiserte forfattere. Norsk barnebokinstitutt arrangerer en del workshops, så følg med på deres nettside.

Kan NBU lese et manus jeg har skrevet?

Nei, det har vi ikke anledning til. Du kan eventuelt leie en forfatterkonsulent. Konsulenter kan man finne på nett eller ved å kontakte Norsk Forfattersentrum. De har oversikt over forfatterkonsulenter som mot avtalt honorar gir kvalifiserte råd vedrørende manuset. En forfatterkonsulent kan ikke gi noen garantier for at manuset ditt vil bli antatt, men det kan være en god hjelp på veien.

Kan jeg selge en bokidé til et forlag?

Det er ikke vanlig med kjøp og salg av bokideer. Hvis du derimot har gitt ut en bok på et forlag, er det vanlig å diskutere nye ideer med redaktøren før man går i gang med arbeidet. Du finner en passende arbeidsform for deg i samarbeid med redaktøren din.

Hva gjør jeg hvis et forlag først har sagt ja til manuset mitt, men deretter ikke vil gi det ut likevel?

Det kommer an på hvor langt i prosessen dere har kommet. Er kontrakten blitt signert? Og i så fall, har det skjedd et kontraktsbrudd? Snakk først med redaktøren din og finn ut hva som er årsaken.

Et forlag har refusert manuset mitt. Kan jeg klage? Kan NBU hjelpe meg å skrive en klage?

Det er leit å bli refusert og lett å tenke at forlaget har tatt feil. På et generelt grunnlag kan vi si at det ikke er en god idé å skrive en klage til forlaget, og det er dessverre heller ikke noe NBU kan gjøre for å hjelpe deg.

Dersom forlaget ikke har gitt noen begrunnelse for refusjonen, kan du ta kontakt med redaktøren som har behandlet manuset ditt, og be om en redegjørelse. Det er ikke sikkert forlaget tar seg tid til det, men det kan være verdt et forsøk. Vær i så fall forberedt på at det kan være tøft å høre begrunnelsen, og det er ikke tilrådelig å gå inn i en diskusjon med redaktøren. Spør heller om hva som kan gjøre manuset bedre.

Et godt råd kan være å la manuset ligge noen dager til du har fordøyd skuffelsen. Ta det frem igjen og les det med kritisk blikk. La gjerne noen andre lese det, og send det eventuelt inn til et annet forlag. De aller fleste forfattere opplever før eller siden å bli refusert.

Kan jeg sende manuset mitt til flere forlag samtidig? 

Ja, det har du lov til. Vær likevel klar over at noen forlag gjerne vil bli informert om dette.

Hvilket forlag bør jeg velge?

Når du skal sende inn manuset ditt til et forlag, anbefaler vi at du velger et som tilbyr normalkontrakt.

Her finner du en oversikt over norske forlag som gir ut barne- og ungdomsbøker.

 

Legg igjen kommentar

Ansvarlig redaktør: Alexander Løken
Redaktør: Elin Hansson

E-post: sekretariat@nbuforfattere.no

Telefon: (+47) 22 47 85 70

Postadresse: Postboks 1898 Vika, 0124 Oslo