Forlagsoversikt

Dette er en oversikt over norske forlag som gir ut bøker for barn og ungdom. Vi har ikke tatt med forlag som tilbyr selvutgivelser, eller forlag der forfatteren må betale en del av utgivelsen selv.

I regelen må man vente 4-6 uker på svar fra et forlag. Det er vanlig at manus skal være i formatert med 10 eller 12 pkt. skrift med 1,5 til 2,0 i linjeavstand i word- eller pdf-format. De fleste forlag foretrekker å få manus på e-post og ikke på papir i posten. Det er god skikk å legge ved et følgebrev samt opplyse om man sender manus til flere forlag.

Alle e-postadressene under er skrevet med en parentes rundt alfakrøllen (@). Ta bort parentesen når du skal bruke adressen.

Skjønnlitterære forlag som gir ut bøker for barn og unge

Aschehoug Forlag

Nettside: www.aschehoug.no

Manus sendes til: manus.barnogungdom(@)aschehoug.no eller Aschehoug forlag, Postboks 363 Sentrum, 0102 Oslo. Merk konvolutten med navnet på den avdelingen du ønsker at skal vurdere manuset ditt.

Krav til manus: For alle skjønnlitterære tekster ønsker forlaget seg et så fullstendig manuskript som mulig. Manuskripter sendt på e-post bør sendes som pdf- eller word-dokument.

Tid før man får svar: 2–8 uker.

Kvittering på innsendt manus: Ja.

Kjekt å vite: Aschehoug gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker. De returnerer ikke manus med mindre du ber spesielt om det. Husk å oppgi navn, adresse, epostadresse og telefonnummer, og send gjerne en kort presentasjon av deg selv. På denne siden har forlaget lagt ut gode tips til deg som vil sende inn manus.

Cappelen Damm

Nettside: www.cappelendamm.no

Manus sendes til: manusbarnogungdom(@)cappelendamm.no eller Cappelen Damm, Barne- og ungdomsredaksjonen, v/ Britt Myhrvold, Postboks 1900 Sentrum, 0055 Oslo

Krav til manus: Word eller pdf når man sender elektronisk. Manus bør være så ferdig som mulig. Ved innsendelse av bildebok må ikke alle illustrasjonene være på plass, men gjerne send en skisse hvordan man tenker seg illustrasjonene.

Tid før man får svar: 4-6 uker.

Kvittering på innsendt manus: Ja.

Kjekt å vite: Cappelen Damm er Norges største forlag og gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker. På denne siden har forlaget lagt ut gode tips til deg som vil sende inn manus.

Fontini Forlag

Nettside: www.fontini.no

Manus sendes til: post(@f)ontini.no

Krav til manus: Maskinskrevet, halvannen eller dobbel linjeavstand.

Tid før man får svar: 2–4 uker.

Kvittering på innsendt manus: Ja.

Kjekt å vite: Fontini gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker, men mye oversatt. Fontini er eid av Cappelen Damm.

Gyldendal Norsk Forlag

Nettside: www.gyldendal.no

Manus sendes til: Gyldendal Norsk Forlag, Postboks 6860, St. Olavs plass, 0130 Oslo.

Krav til manus: Manuskriptet bør være skrevet på PC, men merk at forlaget i første omgang vil ha papirutskrift, og ikke elektronisk. Det er ikke noen generelle regler for hvor langt manuskriptet skal være. Skriv gjerne med 1½ eller 2 i linjeavstand og med god venstremarg. Husk sidetall. Send helst ikke til flere forlag samtidig.

Tid før man får svar: 3-10 uker

Kvittering på innsendt manus: Ja

Kjekt å vite: Gyldendal gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker. Send gjerne med et følgebrev med noen opplysninger om deg selv, og husk å oppgi adresse og mailadresse. På denne siden har forlaget lagt ut gode tips til deg som vil sende inn manus.

Kagge Forlag

Nettside: www.kagge.no

Manus sendes til: manus(@)kagge.no

Krav til manus: Send et så fullstendig manus som mulig. Legg ved et følgebrev der du forteller litt om deg selv og gjerne også en kort beskrivelse av hva manuset handler om. Vil helst ha manus på e-post.

Tid før man får svar: 8-10 uker.

Kjekt å vite: Kagge gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker. Forlaget har ikke anledning til å gi begrunnelser for eventuelle avslag eller gi tilbakemeldinger på manus som ikke blir utgitt. På denne siden har forlaget lagt ut gode tips til deg som vil sende inn manus.

Magikon Forlag

Nettside: www.magikon.no

Manus sendes til: Magikon Forlag, Fjellveien 48A, 1410 Kolbotn eller post(@)magikon.no

Krav til manus: Ingen spesielle krav, men forlaget foretrekker å motta manus på e-post. For bildebøker tror noen at de må komme med forslag til illustratør, men det er helt unødvendig.

Tid før man får svar: Det varierer. Magikon får mange henvendelser og ønsker alltid å svare raskt, men må ofte prioritere arbeid med prosjekter som allerede er antatt. Om noen synes det tar for lang tid, må de gjerne etterspørre et svar.

Kjekt å vite: Magikon gir ut bildebøker, illustrerte bøker, tegneserier og kunstbøker for barn og voksne. Magikon jobber aktivt og bevisst med salg av rettigheter til utlandet. Forlaget antar derfor kun prosjekter som de også får agentrettighetene til.

Mangschou Forlag

Nettside: www.mangschou.no

Manus sendes til: aasne.bruvik(@)mangschou.no

Krav til manus: Ønsker manus tilsendt på e-post i word- eller pdf-format. Skjønnlitterære manuskript bør være så fullstendige som mulig. Legg gjerne ved en kort beskrivelse av deg selv, samt navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse. Papirmanus blir ikke returnert. Mangschou holder til i Bergen.

Tid før man får svar: 8-12 uker.

Kvittering på innsendt manus: Ja.

Kjekt å vite: Mangschou gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker. På denne siden har forlaget lagt ut gode tips til deg som vil sende inn manus:

Omnipax

Nettside: www.omnipax.no

Manus sendes til: Omnipax, Postboks 461 Sentrum, 0105 Oslo eller omnipax(@)dreyersforlag.no

Krav til manus: Foretrekker manus elektronisk (word eller pdf), men mottar også på papir. Forlaget ønsker mest mulig ferdig manus, men manus til bildebøker trenger ikke illustrasjoner, dersom de ikke inngår i en helhet som skal vurderes samlet. Legg gjerne med en kort presentasjon av prosjektet.

Tid før man får svar: 4-6 uker.

Kvittering på innsendt manus: Ja.

Kjekt å vite: Omnipax gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker. Omnipax er en selvstendig redaksjonell enhet innenfor Dreyers Forlag Oslo AS (tidligere Imprintforlaget). 

Pitch Forlag

Nettside: www.pitchforlag.no

Manus sendes til: post(@)pitchforlag.no

Krav til manus: Foretrekker manus sendt elektronisk på e-post.

Kjekt å vite: Pitch Forlag ble etablert i 2016 og er et uavhengig og kommersielt forlag. De gir ut bøker i alle sjangre og vurderer alle typer manus og bokideer.

Det Norske Samlaget

Nettside: www.samlaget.no

Manus sendes til: barnogundom(@)samlaget.no

Krav til manus: Send paginert manus på e-post eller som utskrift i posten. E-post: Skriv ”Manus” i emnefeltet. Post: Merk konvolutten med ”Manus” og den aktuelle redaksjonen. Forlaget tar ikkje imot CD, minnepinne, diskett eller manus skrive for hand. Oppgi namn, telefonnummer, adresse og e-postadresse.

Tid før man får svar: 4–6 veker.

Kvittering på innsendt manus: Ja,

Kjekt å vite: Samlaget gir berre ut barne- og ungdomsbøker på nynorsk.

Vigmostad & Bjørke

Nettside: www.vigmostadbjorke.no

Manus sendes til: barnogunge(@)vigmostadbjorke.no

Krav til manus: Ønsker manus tilsendt på e-post i wordformat og på norsk. Send gjerne inn et så fullstendig manus som mulig.  Husk å oppgi navn, adresse og telefonnummer.

Tid før man får svar: 6 uker.

Kvittering på innsendt manus: Ja.

Kjekt å vite: Vigmostad & Bjørke gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker. De har kontor og  barnebokredaktører i både Oslo og Bergen. De gir ikke begrunnelser for alle avslag eller tilbakemeldinger på manus som ikke blir utgitt. De returnerer ikke manus sendt inn på papir.

Wigestrand Forlag

Nettside: www.wigestrand.no

Manus sendes til: oyvind(@)wigestrand.no

Krav til manus: Sendes på e-post som word- eller pdf-fil. Paginert med linjeavstand 1,5 eller 2,0. Manus må være så ferdig som mulig. Send gjerne med en kort presentasjon av deg selv.

Tid før man får svar: 4-6 uker.

Kvittering på manus: Ja.

Kjekt å vite: Wigestrand gir ut alle typer barne- og ungdomsbøker. Forlaget holder til i Stavanger.

Hvorfor velge et forlag som er medlem av Den Norske Forleggerforening?

Forleggerforeningen har inngått avtaler med blant annet Den norske Forfatterforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Oversetterforening og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere. Felles for alle disse avtalene er at Forleggerforeningens medlemsforlag er forpliktet til å bruke en normalkontrakt med tilhørende honorarbestemmelser overfor forfattere og oversettere som ønsker normalkontrakten og er medlemmer av de organisasjonene avtalene er inngått med.

Les mer her.

Liste over medlemsforlag

Medlemsforlag

Ansvarlig redaktør: Alexander Løken
Redaktør: A. Audhild Solberg

E-post: sekretariat@nbuforfattere.no

Telefon: (+47) 22 47 85 70

Postadresse: Postboks 1898 Vika, 0124 Oslo