Forfatterboliger

Som medlem av NBU kan man søke om om å benytte følgende botilbud for forfattere:

NORGE
Leveld Kunstnartun i Hallingdal

Ligg i grenda Leveld i Ål i Hallingdal. Opphaldet er gratis og tiltenkt biletkunstnarar, forfattarar, musikarar og kulturarbeidarar m.v. Opphaldsperioden er normalt 1 månad, men både kortare og lengre opphald kan avtalast. Tunet er fylt opp ut 2020. Søknadsfrist for opphald i 2021 er 1. april.

Les meir her.

Kunstnerbolig i Rogaland

Rogaland fylkeskommune tilbyr gratis kunstneropphold på Obrestad fyr og i Lalandhuset på Jæren samt på Utsira fyr på Utsira. Formålet er å gi kunstnere fra inn- og utland mulighet til å oppleve og kanskje bli inspirert av Rogalands kultur og natur. Søknadsfrist 15. mars.

Les mer her.

Fjelberg Prestegard i Kvinnherad

En antikvarisk perle i hjertet av Sunnhordland. Hovedhuset er innredet med fire arbeidsrom og et større atelier. Alle arbeidsrommene har eget toalett og dusj. Prestegården ligger på øya Fjelbergøy.

Les mer her.

NORDEN
Digterhjemmet i Esbjerg

Julius Bomholts hus «Digterhjemmet» i Esbjerg, et gammelt, gjennomrestaurert og fullt møblert skipperhus, tilbys som bolig for nordisk forfatter for en periode på 1 år. Man må selv betale for oppvarming, strøm, telefon, rengjøring osv., samt være ansvarlig for husets inventar.

Les mer her.

Gammel Have på Fyn

Gammel Have er et fristed på Fyn for nordiske kunstnere. Huset inneholder arbeidsrom, stue, to soverom, kjøkken og bad. Opphold tilbys for en eller flere måneder, og prisen er DKK 2700-3700 pr. mnd. (2019).

Les mer her.

Gunnarshus i Reykjavík

Gunnarshus i Reykjavík drives av Islands forfatterforbund. I huset er en gjestebolig for forfattere, oversettere og andre litteraturmennesker. Huset ligger sentralt i Reykjavík. Oppholdets varighet er fra 1 til 8 uker.

Les mer her.

Baltic Centre for Writers and Translators i Visby

Ligger i Visby på Gotland og tilbyr gratis arbeidsopphold (dvs. bolig). Reise og kost osv. må man betale selv, og man må selv sørge for matlaging, oppvask og rengjøring av rommet.

Les mer her.

EUROPA
Byskribent i Graz

Byen Graz sørøst i Østerrike lyser hvert år ut stillingen som «byskribent». Utenlandske forfattere kan søke, og blir du valgt, får du bo der gratis i i et helt år. Du får også utbetalt et månedlig stipend.

Les mer her.

Waves of Three Seas på Rhodos

Det internasjonale forfatter-og oversettersenteret på Rhodos tilbyr gratis arbeidsopphold (dvs. bolig). Reise og kost osv. må man betale selv.

Les mer her.

Artist-in-Residence i Roma

Circolo Scandinavo tilbyr residenser til nordiske kunstnere. Kunstnere fra alle kunstfelt kan søke. Opphold er minimum en måned. Programmet kan omfatte en kulturell begivenhet (litterære arrangement, konserter osv.), dvs. alt som er åpent for allmennheten for å fremme nordiske kunstnere i Italia.

Les mer her.

Andre steder

The Liguria Study Center for Arts and the Humanities / The Bogliasco Foundation, Genoa, Italia

Wassard Elea, Campania, Italia

Sangam House, Bangalore, India

Det finnes desssuten en drøss med såkalte writers’ residencies og writers’ retreats over hele verden. Dette er steder, ofte i vakre omgivelser, der du kan sitte for deg selv og skrive og/eller delta i workshops med andre forfattere (og forfatterspirer). Residensene stiller ofte krav om CV/publikasjonsliste, retreatene er åpne for alle. Måltider er inkludert i prisen.

En oversikt over noen av residensene

En oversikt over noen av retreatene

En del av stedene, særlig retreatene, tilbyr også aktiviteter som yoga, utflukter osv. Noen av retreatene vil nok være for alternative for enkelte, andre er for skrivende flest.

Private steder til leie

Leilighet i Budapest

Leighetens adresse er Damjanich utca 39., 3. etasje, i bydel 7, Erzsébetváros.

Forfatter Wera Sæther leier ut leiligheten sin i en uke eller to, en måned og i lengre perioder hvis mulig. Leiligheten passer for én person, et par eller to-tre venner. Den er 44 kvm stor og nymalt, og ligger sentralt i byen i en klassisk bygård ved Byparken, rett ved The Museum of Fine Arts.

Her kan du sitte og samle deg, tenke, lese, skrive, hvile etter byvandringer og oppdage et Europa som fremdeles, i visse kvartaler, er gammelt og har en helt annen historie enn den nordiske.

I første etasje i bygården er det et lite spisested med Midtøsten-mat, apotek og optiker. Leiligheten ligger fire busstopp fra Musikkonservatoriet (Liszt Ferenc Akademi), Fotomuseet og Dikternes Bohandel. Det er mange busser i nærheten. 

Du må ikke være skrivende eller drive med annen kunstnerisk virksomhet for å leie leiligheten. Men du må være villig til å ta vare på stedet som om det – også – var ditt. Du må etterlate det rent og ryddig. Du må tåle å bo i en by der få snakker engelsk. Grafikeren mr Csaba, som passer på leiligheten, er hjelpsom.

Budapest har Donau, musikk, sentraleuropeisk historie, gamle gater å reke rundt i, et godt utbygd offentlig transportsystem, gode og rimelige spisesteder, tyrkiske bad, med svømmebasseng, fotpleie og massasje. 

Leiligheten har et stort og luftig arbeids- og soverom, kjøkken, bad, gang, kott. Kjøleskap, komfyr, vaskemaskin, toalett, servant, badekar, hårtørrer. Sove- og arbeidsplass for to+. Det trådløse nettet i leiligheten er raskt og pålitelig.

Arbeids-/soverom: To senger kan skilles fra og festes til hverandre, den ene kan plasseres oppå den andre. Harde madrasser med litt mykere overmadrasser. Yogamatte. En liten, men mangfoldig samling bøker, skjønnlitterære, essayistiske, samt mange bøker om Budapest og Ungarn. Cd-radio og cd-er med klassisk musikk, ungarsk jazz og folkemusikk. Yogamatte. Printer. Tre dyner, sengeklær, håndklær.

Kjøkken: Utsikt mot lekeplass og grønt. Kopper og kar, kjøleskap, komfyr, vannkoker, visp.

Leiepriser (2021):
Én uke: kr 1600
To uker: kr 2800
Tre uker kr 3800
Én måned: kr 4500

Da er utgifter knyttet til strøm, gass, elektrisitet og trådløst iberegnet. 

Leiekonto: 1607 17 66261

Kontaktinfo:
Wera Sæther
mobil: +47 41 442 429
e-post: wera.sether@gmail.com

Hus på Auster Nesland i Lofoten

Les mer og se bilder her.

«Jeg heter Lill-Anita O. Svendsen, er billedkunstner og født og oppvokst på Auster Nesland, men bor i dag på Gravdal i Lofoten. Min tippoldefar var den første som bygde på Auster Nesland i 1858, og i 1878 satte han opp dette vakre huset.

Det historiske fiskeværet Auster Nesland i Flakstad kommune i Lofoten ligger idyllisk til for seg selv. I sommersesongen er det et yrende og hektisk liv, men når september kommer slumrer husene og går i vinterdvale. Vi bor der selv i mai-august og ønsker å leie ut hele eller deler av huset i lengre perioder fra september. Huset og omgivelsene er perfekte for den som ønsker fred og ro til å fordype seg i sine egne eller andres tekster.

Når det gjelder utleie i vintermånedene, kan det være utfordrende hvis det blir mye snø, da brøytes ikke veien fra 1. januar og fram til påske. Likevel, vi har ofte gått på ski fra Skjelfjorden (ca. 6-7 km) til Auster Nesland, og for dem som liker eventyr og utfordringer, vil det ikke være noe problem. De siste to årene har det stort sett vært snøfritt hele vinteren gjennom, og vi har brukt bil som ellers i året.

Stedet ligger ca. 9,9 km fra hovedveien E10 og ca. 14 km fra nærmeste tettsted, som er Ramberg med restaurant, supermarked, bensin osv. Ramberg Gjestegård har en glimrende meny for den som ønsker et bedre måltid. Den gamle fiskerstien mellom Nesland og Nusfjord er et populært utfartssted i sommersesongen.

Vi har også fått et ekstra dobbeltrom med dusj, toalett, vaskemaskin og tørketrommel siden oppdateringen på websiden ble gjort. Totalt har vi da rom for 6-7 gjester. Når det gjelder pris, vil den avhenge av lengde på oppholdet og antall gjester. Wifi: Vi bruker Ice Net og det har en fast månedspris som inngår i leien, trenger man mer må man betale ekstra for dette. (Vi har aldri måttet be om å utvide abonnementet). Strømmen inngår opp til en viss målestand. Mobildekningen er grei når man sitter i i den koselig lille ministuen i andre etasje.

Vennlig hilsen Lill-Anita O. Svendsen»

Pellebu på Hafjell

Elin Ørjasæter og Nils Gullak Horvei eier skrivestua Pellebu, som er en moderne leilighet på Hafjell.  De ønsker å leie ut denne til skrivende folk i sommerhalvåret og første del av høsten, helst langtidsleie (f.eks. tre måneder).

Les mer her.

 

Ansvarlig redaktør: Alexander Løken
Redaktør: A. Audhild Solberg

E-post: sekretariat@nbuforfattere.no

Telefon: (+47) 22 47 85 70

Postadresse: Postboks 1898 Vika, 0124 Oslo