Der Anatom af Gabriel von Max.Roman-trenden i høst ser ut til å være følsomme bøker med vakre omslag. Det er egentlig ikke noe for meg. Så  da ble jeg så glad da jeg fikk denne boka i posten: Kadaverdoktoren av Lene Kaaberbøl. Forsiden preges av det vakre, men noe uhyggelige Der Anatom af Gabriel von Max fra 1869.

Boken finner også sted på 1800-tallet. Et lik av en ung jente ligger i snøen. Legen Albert Karno tilkalles for å undersøke liket, men tiden preges av overtro og mistro og familien ønsker ikke en obduksjon. Karno må nesten true seg til i det hele tatt å få se liket avkledd – og da under behørig anstand.

Så vi skjønner at det ikke var helt enkelt å være obdusent i denne tiden. Undersøkelsene avslører arr over hele jentas kropp. Arrene ser ut til å skyldes bitt…fra et menneske. Legen avslører også en del små ekle midd som kravler ut av likets nese. På tross av dette erklæres dødsfallet som naturlig, dødsårsaken er …..åndedretts-stopp. Doi.

Legen får også hjelp av sin datter – den 20-årige Madeleine Karno. Det anses ikke som passende at en ung kvinne arbeider med lik, og faren er redd for hennes gift-barhet så han forsøker først å holde henne utenfor. Men selvsagt ender hun opp som uunnværlig medhjelper.


Sammen med politi-Kommissæren følger de gruvekkende spor som får uhyggen til å krible nedover nakken. Tidens vitenskapelige fremskritt  settes snart opp krefter som spenner helt tilbake til menneskets begynnelse. For hva er egentlig forskjell på Dyret og mennesket ?

Lene Kaaberbøl er dansk og har gitt ut en rekke barnebøker. Mottakelsen av hennes voksen-krim fikk anmelderne i Danmark til å skive panegyriske anmeldelser:

Hårrejsende suverænt! … en helt utrolig vellykket roman, der på en bund af gotisk uhygge beretter om en ung kvindes gryende emancipering i en tid,
hvor videnskabelige fremskridt af mange blev betragtet som djævelens værk, tilsat et væld af overordentlig interessante medicinhistoriske facts – bravo!”

/Weekendavisen

Boken er nå utkommet og finnes i alle formater, inkludert lydbok og e-bok!