Den avsluttende boka i Mistborn-serien til Brandon Sanderson. Hvis du hadde spurt meg da jeg var halvveis i boka, så hadde jeg kanskje mumlet litt. Hvis du spør meg etter å ha lest ferdig boka, så smiler jeg bredt og fornøyd.

Det er noen av disse fantasyforfatterne som virkelig får det til! Det er mange som har noe å lære av dem når det gjelder å håndtere et stort materiale. Herregud det er så stort! Til sammen over 2000 sider som skal flettes sammen til et troverdig og intelligent plott. Jeg kan skrive en liste så lang som sønnen min sin ønskeliste, over godbiter i denne serien. Jeg kan nevne noen: Han skaper et unikt og visuelt herlig univers – en verden som er i ferd med å gå under, vulkaner og aske som spiser opp jorda. Han skaper fantastiske karakterer: Vin er min ultimate heltinne – hun er en ultrakul person som går fra å være gatebarn til….. okei, ingen spoilere her. Han lager så kuuuuule konsepter: Hele magikonseptet er fantastisk, de ulike skapningene som f.eks. kandra, Mistwraiths og inquisitors. Plottet er helstøpt, karakterene er gode (og litt tegneserieaktige) og jeg digger at han tør å la det handle om større ting, nemlig tro (ja, tro som i å tro på en Gud) og tvil og jeg liker måten han gjør det på. Han er også en klassisk fantasyforfatter på den måten at han gir oss det vi vil ha (for eksempel store episke scener), men overrasker også.

Ja, og så da? Jo, så lider han SELVSAGT av den møkkasykdommen som nesten alle fantasyforfattere lider av: MANGELEN PÅ BEGRENSNING! Boka kunne med fordel vært kutta ned 200 sider. Han dveler for lenge. Han bygger opp til slutten, og den slutten likte jeg utrolig godt, men han bruker litt for lang tid. Derfor blir jeg litt sur og uinspirert underveis. Men så drar han til på slutten, og da glemmer jeg alt og nå har jeg bestilt tre nye titler fra Sanderson allerede i dag.

Er det ingen andre i Norges land som har lest Brandon Sanderson? Jeg er veldig på utkikk.

Du kan lese min omtale av første bok i serien her, og andre bok i serien her.

Her har du en hel omtale av serien gjort av det anerkjente, Hugo nominerte nettstedet SF-site  – de er imponert og skriver «The Mistborn Trilogy is an amazing piece of fantasy literature. Whether it ends up being considered a 21st century masterpiece only time will tell, but one thing is for certain, it deserves to be read by fans of the genre everywhere».