NORSK ER ET lite SPRÅK SOM ER I FERD MED Å DØ UT og andre myter om språk.

Du har hørt det mange ganger: Norsk er i ferd med å dø ut. Det trues av engelsk og twittersk, av en globalisert verden, av giddeløse mennesker som ikke klarer å si KJøtt, men som sier SJøtt. HAN og HAM….What is the difference?

Men er nå disse endringene egentlig så farlige?

Denne boka handler ikke om hva som er galt eller vil gå galt med språket ditt. Tvert i mot. Forfatterne og lingvistene Guro Fløgstad og Anders Vaa ønsker å avkle noen av de mange mytene som verserer rundt språk. At norsk kommer til å bli borte eller at eskimoene kanskje har flere hundre ord for snø, eller at noen språk er vanskeligere enn andre, det stemmer simpelthen ikke. Dette er myter som er innarbeidet blant folk flest, og som blir bygget opp under av språkautoriteter som uttaler seg i media.

Med boka ønsker Fløgstad og Vaa å formidle sin fagkunnskap, og gjennom den vil de ta et oppgjør med noen av de mytene vi har om språk. Det betyr ikke automatisk at de synes det er greit med SJ-lyder, men de vil gi oss en påminnelse om at det verserer en hel del myter som kan avkreftes og som kanskje vil gjøre at du slapper av i forhold til språk. Språk er nå engang utrolig personlig og du er tross alt ekspert på ditt språk.

Dette er ingen tung og kjedelig bok. Det er også utrolig deilig at den ikke skal arrestere oss og irettesett alle «feilene» vi gjør med språket vårt. Snarere er det naturlige endringer som kanskje er unngåelige? Det er også tydelig at boken er skrevet med solid faglig tyngde og et ønske om å dele sin kjærlighet til språk. Dette er super underholdning, samtidig som du kommer til å få en hel rekke med a-ha opplevelser.

Og uansett, om du nå er mektig provosert (og alt som er skrevet over SKJÆRTE deg i øret), eller om du er mektig imponert, vil jeg råde deg til å lese denne boka. Den vil garantert engasjere deg og du har et bankers tema for neste sommerfestmiddagshageselskap.

Gunnar

Under kan du forresten se Guro Fløgstad og Anders Vaa snakke om boken sin.Arkivert i:Boktips, Fagbøker, Kuriosa, Språk, Uncategorized