Ellen Einan, Ko Un, Johan Jönson og Øyvind Rimbereid. Dette var dagen for sjeldne poesiopplevelser.

Ko Un, en av Sør-Koreas mest profilerte og anerkjente forfattere, er på Lillehammer denne uken. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won

For en energi dikt kan gi! For et spenn fra lyriker til lyriker! Jeg valgte meg dikt på litteraturfestivalens første hele dag, og det var dikt fremført av Ellen Einan (som fikk Doblougprisen i går kveld), koreanske Ko Un, som holdt årets hovedforelesning, og Johan Jönson og Øyvind Rimbereid, begge poeter som har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris og som begge (blant annet) skriver dikt om arbeid, arbeidsliv og økonomi.

Mystikk

Lyrikeren Ellen Einan etter at hun i august 2002, 71 år gammel, mottok Aschehougprisen. Foto: Erlend Aas/Scanpix

Ellen Einan er en av Norges mest særegne lyrikere. Fra debuten med “Den gode engsøster” i 1982 har hun gitt bilder som på samme tid er konkrete og svært gåtefulle. Hun har et helt eget språk, der diktene skriver seg frem fra en slags underbevisst tilstand.

Einan, som har passert de 80, er ikke så ofte å høre på en scene lenger. Men for en ung stemme på en så voksen dame! I formiddag leste hun i Søndre Park, etter en grundig introduksjon av den uovertrufte formidleren Jan Erik Vold. En mild, fin og rar opplevelse ble min start på litteraturfestivalen på Lillehammer 2012.

Buddhisme

Penger er hovedtema på festivalen i år, men jeg regner med at det blir nok pengesnakk i dagene som kommer. I dag prioriterte jeg i steden lyrikken. Veien kan synes lang, men er det kanskje likevel ikke mellom Einan og den koreanske dikteren Ko Un, som holdt årets hovedforedrag. En fullsatt sal fikk høre ham lese foredraget “Buddhismen og jeg”, fremført på koreansk, der vi heldigvis fikk utdelt en trykket oversettelse (utført av Jarne Byhre og Johanne Front-Nygren). Byhre holdt også en lærerik innføring i koreansk lyrikks historie. Et høydepunkt var det da Un, som stadig nevnes som kandidat til nobelprisen i litteratur, leste egne dikt, og Byrne den norske oversettelsen. Sjelden har jeg sett en mer levende lyriker – mannen er snart 80, men særdeles vital – og det ble mye latter i salen over hans kort-dikt om Ekkoet, Uglen, eller kroppens berusede celler.

Les intervju med Ko Un:

http://www.nrk.no/nyheter/kultur/litteratur/1.8170313

Arbeiderdikt

Mer lyrikk, og da fra to som er halvparten så gamle som de forannevnte. Svenske Johan Jönson og norske Øyvind Rimbereid leste fra hver sine diktsamlinger, henholdsvis “Efter arbetsschema” og “Jimmen”. Her var Oscar Rossi en informativ og underholdende programleder.

Jeg hadde på forhånd trodd og håpet vi skulle få en samtale mellom de to lyrikerne; det fikk vi ikke. I stedet leste de, hver for seg, men det var også flott. Jönson med hudløse dikt om penger og vår rike del av verdens fattige, Rimbereid med stemmene til hesten Jimmen og kjøreren hans, i et Norge på vei fra middelalder til oljealder.

Mer god lyrikk i vente

Som om ikke disse opplesningene var nok: festivalen har i år sikret seg et lyrisk trekløver av ypperste internasjonale klasse. I tillegg til Ko Un er syriske Adonis på plass, det samme er polske Adam Zagajewski. De skal på scenen sammen på fredag. Jeg gleder meg allerede!