Sjanger: Klassisk krim
Først utgitt: 1951
Denne utgaven utgitt: 2012
Forlag: Silke
Format: Heftet
ISBN: 9788282700054
Sider: 231
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Om boka: Ikke flere mord er en klassisk Maria Lang-krim fra 1951 med alle de velkjente elementene fra de besnærende krimgåtene hennes på plass. Vi møter den skarpsindige kriminalkommissæren Christer Wijk, den spørreglade amatørdetektiven Puck samt en død ung mann med dyster fortid og en egyptisk dolk i brystet. Christer Wijk får en sak der Mannen med ljåen har steget ut i den nordiske sommernatten og forvandlet et trygt og fredelig sted til et åsted for onde gjerninger. Familiehemmeligheter, skjulte intriger, ondskap bak en uskyldig fasade … Nei, Skoga er nok ikke så harmonisk som det kan se ut som på overflaten.
****

Som nevnt ørten ganger før, har jeg et ambivalent forhold til krim, men jeg er svak for typisk lukket rom-fortellinger. Whodunits om du vil. Sånne fortellinger der alle er invitert på middag til den dårlig likte hertugen, også går strømmen på grunn av tordenværet utenfor, og når lyset kommer tilbake ligger hertugen med ansiktet i suppa og en kniv i ryggen. Svenske Maria Lang, eller Dagmar Lange som hun egentlig het, skrev den typen romaner. I Ikke flere mord er det dog ikke snakk om noe lukket rom, men en rolig forstad i Sverige. “Utrolig nok” er ikke forstaden Skoga så rolig som en skulle tro.

Bokens jeg, kvinnen Puck, er en glad amatør når det gjelder etterforskning. Hun er uhelbredelig nysgjerrig og spør gjerne rundt på egen hånd. Det er jo mye av sjarmen her. Dette er en tid uten rettsantropologer, -medisinere, DNA og nasjonale databaser med fingeravtrykk og rulleblad bare et museklikk unna. Etterforskerne må bruke kløkt og forstå hvordan mennesker fungerer. Oppvakte Puck innehar disse kvalitetene og sniker rundt i buskene.

Hvem var det så som plasserte den egyptiske dolken i brystet på den unge mannen i hagen der Puck ferierer med familien sin? Den strenge faren som hadde forvist sønnen? Den svakelige moren som tilsynelatende alltid foretrakk datteren? Eller var det kanskje den uselvstendige søsteren som viste sine skjulte sider? Kan det ha vært en mulig elskerinne eller to? Ektemenn til nevnte elskerinner? Hva med hun glamorøse damen som ikke ser ut til å passe inn? De to halvgæærne søstrene som er helt oppsatte på detektivromaner? Hva med den bestselgende forfatteren, da? Eller var det noen helt andre? Var det kanskje noen i Pucks eget hushold..?

Tja…

Uansett finnes det utallige sprekker i fasaden til Skoga, og det skal ikke så mye til før hemmelighetene spretter opp til overflaten. Jeg skjønner at Maria Lang fortjener tittelen “den første svenske krimdronningen”. Dette er underholdning. Egentlig ikke noe mer enn underholdning sånn sett, med pappfigurer i alle rollene som har alle følelsene sine utenpå kroppen. Det er neppe så veldig vanskelig å være detektiv i et samfunn der alle hemmeligheter flyter opp fordi de legger merke til et eller annet glimt i øyet hos vedkommende. Men det er jo liksom del av greia, da.

Enkel sommerlektyre som er så lett at den flyter på vannskorpen. Fiffig plott som er relativt godt skrevet (en enkel tone som passer til en enkel handling). Jeg måtte smile flere ganger av Puck, som er en særdeles moderne kvinne på 50-tallet med sin jumper som viser litt av magen, og mangel på sjenanse når det gjelder snakk om seksuelt samkvem. Har du sansen for Agatha Christie og andre lignende forfattere, tror jeg nok at du har sansen for Maria Lang også.

Andre bloggere om boka:
Betraktninger
Groskro’s verden
Pervoluto
Karin leser
Beathes bokhylle

Forfatter-bio:
Maria Lang, eller Dagmar Lange som hun egentlig heter, ble født i Västerås, Sverige i 1914, og vokste opp til å bli en av Sveriges første krimforfattere. Hennes første roman, Mördaren ljuger inte ensam, kom i 1949 og var å regne som kontroversiell på denne tiden fordi den tar opp homofili. Hun skrev mer enn 40 detektivfortellinger i tillegg til en rekke krim for unge voksne. Noen av bøkene hennes er for tiden i ferd med å bli filmatisert. Hun døde i 1991.
Wikipedia | goodreads
– bildet er herfra –